İlk adamımız Büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağırmak. Alman Parlamentosu'nun aldığı bu karar aslında Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek bir karardır" dedi.

Konuşmasından satır başları:

Dün Uganda'daydık, bugün Kenya'dayız. Görüşmelerde verimli sonuçlara ulaştığımızı düşünüyoruz.

Özellikle Kenya ile Afrika'daki stratejik ortaklığımızı kuvvetlendirelim talebindeyim.1 Haziran Madagaraka günü vesilesiyle Kenya halkına tebriklerimi sunuyorum. Kenya bölgesinin refahı için yükselen bölgesindeki öncü ülkelerden. Kenya ile ilişkilerimizi daha da ileri götürmeye çalışacağız.

Öncelikle şu noktanın altını çizmek isterim Doğu Afrika'nın istikrarı Türkiye için hayati öneme sahiptir."

35 yıldır bizler terör örgütüyle bir mücadeleni içerisindeyiz. Terörün acısını bilen bir ülke olarak herzaman Türkiye'nin yanında olacağız.Bu alanda işbirliğini artırmaya hazırız.

Geçen hafta BM ile gerçekleştirdiğimiz insani zirve ile çok önemlidir. Göreceğiz sözler ne kadar yerine gelecek. Zengin Avrupa ülkeleri rahatlarından ödün vermek istemiyor. Milyonlarca insnaın dramına sessiz kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır, adaletsizdir.

Suriye'nin Kuzeyin'de güvenli bölge oluşturulmasını istedik. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleriyle Suriyeli mültecilerin konusunu görüştük. Birlikte güvenli bölge ilan edelim. Bu insanları çadırlardan kurtaralım Akdeniz'de Ege'de boğulmaktan kurtaralım. Hepsi şunu söyledi güzel ama bunu nasıl koruyacağız Kıbrıs'ı ikiye böldünüz yeşil alan ilan ettiniz. Orada nasıl yaptıysanız burada da yaparız. Dert başka. Bu dünyada adalet bilelim sadece 5 ülkeye değil bütün dünyaya lazım.

Türkiye Kenya ile çalışmaya tecrübelerini paylaşmaya hazırdır. İkili ticaret hacmimizi 144 milyon dolar. 135 iş adamı ile geldik. Ben bugün sayın başkana bir teklife bulundum. Önümüze bir hedef koyalım ticaret hacmimizi 1 milyon dolara çıkaralım.