AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili, "Çok ilginç bir Avrupa Parlamentosu seçimlerini hep birlikte gözlemledik. Daha önce de defalarca böyle bir seçim sonucunun gerçekleşmesinden endişe duyduğumuzu belirtmiştik. Maalesef kamuoyu yoklamaları ve bizim öngörülerimiz seçim sonuçlarına yansıdı" dedi. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu'nu makamında kabul etti. Kabulde bir konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu, "Kamu Başdenitçimiz bugün bizi ziyaret etti. Kendileri aynı zamanda bir davet ilettiler. 2 Haziran'da Fransa ve İspanya ombudsmanlık kurumlarıyla birlikte ortaklaşa hazırladıkları Kamu Denetçiliği Kurumu'nun desteklenmesi projenin başlangıcına bizi davet ediyorlar. Kendilerine öncelikle tebrik ediyorum. Gerçekten daha önceki ziyaretlerinde de söylemiştim. Gerek çalışmalarıyla gerek objektif görüş ve tutumlarıyla ve en son hazırladıkları objektif raporla da kısa süre içerisinde hem saygınlık kazandırdılar kuruma hem de uluslararası görünürlüğü artmaya başladı. Demokrasilerde bu tür kurumlar önemdir. Her şey mahkemelerde çözülmez, çözülemez. Vatandaşlarımızın rahatlıkla hiç çekinmeden, hiçbir ücret ödemeden haklarını arayabileceği mekanizmaların daha güçlü olması gerekiyor. Bu anlamda değerli Başdenetçimize iyi çalışmaların da dolayı çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu da yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"Fransa ve Almanya ombudsmanlık kurumlarının katılım öncesi mali yardım ve projesi kapsamında Kamu Denetçiliği Kurumu'nun desteklenmesi projesini yürütüyoruz. Bu proje, kurumumuzun Avrupa standartlarına ve Paris prensiplerine uygun olarak uygun olarak güçlendirilmesini hedeflemektedir."

"BÖYLE BİR SEÇİM SONUCUNUN GERÇEKLEŞMESİNDEN ENDİŞE DUYDUĞUMUZU BELİRTMİŞTİK"

Bakan Çavuşoğlu, konuşmaların ardından basın mensuplarının soruları cevapladı. Bir gazetecinin Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, "Çok ilginç bir AP seçimlerini hep birlikte gözlemledik. Daha önce de defalarca böyle bir seçim sonucunun gerçekleşmesinden endişe duyduğumuzu belirtmiştik. Maalesef kamuoyu yoklamaları ve bizim öngörülerimiz seçim sonuçlarına yansıdı. Farklı görüşlerin sandığa yansıdığını görüyoruz. Bunlardan bir tanesi ırkçı partilere olan desteğin artması. Bu gerçekten Avrupa değerlerini kökten tehdit ediyor ve Avrupa kurumlarının kuruluş amaçlarıyla da çelişiyor. Diğer bir trend ise Avrupa Birliği'nin kendisine karşı olan siyasi partilere desteğin arttığını görüyoruz. Üçün bir trend, Avrupa Birliği'nin şu anki mevcut yapısının tepki gösteren, karşı olan siyasi partilere desteğin arttığını görüyoruz" dedi.

"MERKEZ PARTİLERİN GÜÇLÜ DURUŞ SERGİLEMELERİ GEREKİR"

Bu seçim sonuçlarının tek başına Türkiye'nin AB süreciyle değerlendirilmesi veya bağlantı kurulmasının bazı gerçeklerin görülmesine engel olabileceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"O nedenle bu seçim sonuçlarını AB'nin geleceği açısından ve politikaları bakımından değerlendirmek lazım. Aşırı partilere her zaman akım olabilir ama sonra tekrar duruluyor. Burada önemli olan merkez partilerin nasıl duruş sergileyeceğidir. Maalesef merkez partilerinin ve liderlerinin de bu güçlü duruşu Avrupa'nın değerlerini savunacak duruşu, ‘dik duruşu' gösteremediğini görüyoruz. Kaybettikleri desteği alabilmek için marjinal görüşlü partilerin söylem ve eylemlerine girmeye başladı. Dolayısıyla esas zafiyet burada başlıyor. Merkez partiler güçlü duruş sergilemezlerse o zaman sıkıntı başlar. Şu andaki sonuçlar AP ya da AB için hemen kısa sürede sonuç doğurmaz. Ama bunlar bir sinyaldir. Merkez partiler zafiyet içerisinde olursa o zaman işte Avrupa'nın geleceği koskocaman bir soru işareti olur."