Pretorya Büyükelçiliğinin hizmet binasının açılışında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuştu. Çavuşoğlu, teşekkürleriyle başladığı konuşmasında, "Sayın cumhurbaşkanım, ülkemizin geleceği için önemli hedefler ve vizyonlar ortaya koydunuz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023, 2053 ve 2071 hedef ve vizyonlarını bakanlığımızı ve dış politikamızı da hazırlamak için yoğun çaba sabrediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 2023'te biz de dışişleri Bakanlığımızın 500.yılını kutlayacağız" dedi.

 "AKTİF BİR DIŞ POLİTİKA İZLEMEMİZ GEREKİYOR"

 Dış politikayı hedeflere ulaştırmak için çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Büyük hedeflere ulaşmak için yerli ve milli anlayışla ülkemizi uluslararası alanda hakkettiği noktaya getirmek için çalışıyoruz. Bizim de 2023 hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için yerli ve milli anlayışla girişimci ve insani dış politikayı dış politikamızın felsefesi olarak benimsedik. Esasen bu, milletimizin girişimci ruhunu ve aynı zamanda insani ve vicdani hasretini yansıtıyor. Bu hedeflere ulaşmak için dünyanın her yerinde aktif bir dış politika izlememiz gerekiyor. İkili ülkelerle ilişkilerimizi üst seviyeye çıkarmak, ticaretimizi kültürel ekonomik işbirliğimizi arttırmak, aynı şekilde uluslararası platformda ve örgütlerde aktif görev alma ve üstlendiğimiz görevleri hakkıyla yerine getirmek için dünyanın her yerinde var olmamız gerekiyor. İşte bu nedenle bugün dünyanın her kıtasında 241 misyonumuz var ve dünyada 5. sıraya yükseldik" açıklamasını yaptı.

 "KİRADAN ÇIKIP KENDİ BİNALARIMIZA TAŞINIYORUZ"

 Afrika'da 16 sene önce 12 büyükelçiliği bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Şuanda 41 büyükelçiliğimiz var ve Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla en kıs aşurede bunu 50'ye ulaştıracağız. Afrika'da 54 ülke var hedefimiz Afrika'da 50 büyükelçiliğe çıkmak. Dünyanın her yerindeki misyonlarımızın gerek vatandaşlarımıza gerekse o ülkelerdeki vatandaşlara iyi hizmet edebilmesi için kaliteli olması gerekiyor, ferah olması gerekiyor. Bu nedenle dünyanın her yerinde yeni büyükelçilikler aldık, yeni arsalar aldık ya da tahsis ettirdik. Şimdi hızlı bir şekilde kiradan çıkıp kendi binalarımıza taşınıyoruz. Bunu da Cumhurbaşkanımıza borçluyuz. Cumhurbaşkanımız her ziyaret öncesi ya da ziyarete başlarken ya da ülkemizde herhangi bir ülkenin liderini ya da bakanını ağırlarken bizlere sorduğu ilk soru, büyükelçilik ya da rezidansımız kendi mülkümüz mü, kira mı?" ifadelerini kullandı.

 Çavuşoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Bize yer tahsis eden dost ve kardeş ülkelere de, tüm işlemleri tamamlanan diplomatik sitede biz de arsa tahsisine başladık. Afrika'da birçok şehirde büyükelçilik sayımız artarken en büyük misyonumuz olan Mogadişu'daki, külliye diyebilirim, hizmet binamızın da açılığını sayın Cumhurbaşkanımız yapmıştı. Şimdi hedefimiz New York'taki Türk evini bitirmek. Geçtiğimiz Eylül ayında Cumhurbaşkanımızın temelini attığı New York'taki 32 katlı Türk Evi'nin inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor ve takvimin önünde gidiyoruz. Dört katlı temel bitmek üzere, bu sene New York'ta Genel Kurul zamanında ilk 3 katta bitmiş olacak. Ülkemize büyük bir hizmet binasını da kazandırmış olacağız. Pretorya Büyükelçiliğimiz, burada yaşayan vatandaşlarımızın evidir. 7 gün 24 saat anlayışı ile gerek Ankara'da gerekse tüm misyonlarımızdan vatandaşlarımıza hizmet vermeyi bir görev olarak, borç ve şeref olarak addediyoruz. Büyükelçilik binamız sadece vatandaşlarımızın değil bugün buraya teşrif eden dost ve kardeş ülkelerin vatandaşlarının da evidir. Güney Afrika vatandaşlarının ve tüm mazlumlarının da evidir."