Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,"Bölgede çözüm sürecinin getirdiği huzur ortamı yerleşmiş. İnsanların yüzü gülüyor. Kimsede karamsar bir hava görmedim. Bu atmosferi kardeşliği muhafaza etmemiz lazım" dedi.

Muş Gençlik Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İstişare Toplantısı'na katıldıktan sonra geceyi Muş'ta geçiren Davutoğlu, sabah karayoluyla Hasköy ilçesine geçti.

İlçedeki bir çay bahçesinde halkla bir araya gelerek kahvaltı yapan Davutoğlu, ilçe halkının sorunlarını dinledi. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Bingöl'den Muş'a gelirken iki şeyi gözlemlediğini söyledi. Birincisinin bölgede çözüm sürecinin getirdiği huzur ortamının yerleşmiş olduğunu ve insanların yüzünün artık güldüğünü ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kimsede karamsar bir hava görmedim. Bu atmosferi kardeşliği muhafaza etmemiz lazım. İkincisi artık talepler değişmiş. Burada kardeşçe bir arada yaşamak arzusunun yanında, hizmet talebi var. Buraya gelerek dilek ve taleplerinizi dinlemek istedik. Burası güzel ülkemizin güzel bir beldesi. İnşallah bunu daha da güzelleştirerek, tezyin etmek bizim vazifemiz. Bu kadar güzel bir yolunuz var. Çevresiyle, yolun kalitesiyle Avrupa standartlarında bir yol. Yoldan geldiğimizde binalara kadar tek tek baktık. Bir kız çocuğuna 'okulda durumunuz nasıl, kaç kişilik sınıfınız var?' diye sordum. '27 kişilik sınıfımız var' dedi. 10 sene önce Türkiye'nin en gelişmiş yerlerinde aynı sınıfta 60-70 kişi eğitim görüyor ve buralarda taşımayla eğitim görülüyordu. Muş'a, Bingöl'e baktığınızda akıllı tahtalar, tabletler Fatih Projesi kapsamında dağıtılmaya başlandı. Bu da yeni bir neslin yetişmesini sağlayacak."

- "Bu topraklarda su probleminin olmasını kabul edemem"

İlçe halkının yörede su sorunun olduğunu Davutoğlu'na bildirmesi üzerine Davutoğlu, "Bu topraklarda su problemi olmasını kabul edemem" dedi.

Tarım yapılan yerlerde suyun olmaması, suyun idare edilememesi anlamına geldiğini ifade eden Davutoğlu, suyun iyi bir teknolojiyle tasarruflu kullanmanın geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hep şunu taahhüt ediyorum. Önce su yönetimi diye bir şey var. Yani suyu öylesine iyi bir teknolojiyle tasarruflu kullanmayı geliştireceğiz ki, az sudan bile bereket doğar. Ama burada su çok. Valimizle buna bakacağız. İnşallah bunu en kısa zamanda çözeriz. Bu topraklar bizim topraklarımız. Gelecek nesillerin mirasından kullanıyoruz. Aranızda bir karar alacaksınız. Kimse ağaca dokunmayacak. Son zamanlardaki kömür dağıtımı dolayısıyla ağaç ve odun kullanımı azaldığı için yavaş yavaş dağlar tekrar yeşermeye başlamış. Torunlarınızın çölleşmiş bir Muş Ovası'nda yaşamasını istiyor musunuz? Her bir ağacı gözümüz gibi koruyalım ki bu dağlar tekrar yemyeşil olsun. Bu da bu topraklara aşık olmakla olur. Hasköylülere bize verdikleri destek dolayısıyla teşekkür ediyorum.  Burada güzel bir birlik beraberlik oluşmuş. Muş ile ilgili bir şey söz konusu olduğunda, sizin milletvekilleriniz var gayret sarf ediyorlar ama üçüncü milletvekiliniz benim."

Davutoğlu, daha sonra karayoluyla Güroymak ilçesine hareket etti.