İSTİFA TARTIŞMASI
Soma toplantısı sürerken Meclis kulislerinde Çelik’in Başbakanın tavrından rahatsız olduğu ve istifa edeceği iddiaları yayıldı.

Genel Kurul’daki Soma araştırma önergesi görüşmelerine katılan Çelik’in yakın çevresine, “İstifayı falan düşünmüyorum, bunu nereden çıkardınız” dediği öğrenildi.

Partinin grup yöneticileri de “Başbakan ile bakan arasında bir sorun yok. Biraz önce birlikte toplantıdaydılar. Faruk Çelik, işçi hakları konusunda çok önemli çalışmalar yapan bir bakanımız. Başbakan da bunu biliyor” değerlendirmesi yaptılar.

MECLİS’TE SOMA ZİRVESİ

Başbakan Erdoğan grup sonrası Meclis’te, Bakan Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve grup başkanvekillerinin katıldığı bir toplantı yaptı. İki saat süren toplantıda Yıldız’ın Soma olayıyla ilgili genel bilgiler verdiği ve bundan sonra yapılacakları anlattığı öğrenildi.

Kömür madenlerinin bir süre kapatılarak tedbirler alınması önerisinin de değerlendirildiği toplantıda Yıldız özetle şunları söyledi:

MADENLER KAPATILAMAZ
“Kömür ocağı yaşayan organizma gibi teknik ve güvenlik alt yapısının iyileştirilmesi için tüm madenlerde üretime tamamen ara verilemez. Ondan sonra açıldığında maden kullanılamaz hale gelir, ciddi sıkıntılar yaşanır. Bu madene Turgay Ciner döneminde 35 milyon euro yatırım yapılmış ve 50 milyon euroya satmış. Soma A.Ş de 140 milyon euroluk yatırım yapmış. Facianın ana nedeni, üç yıldan beri için için yanan kömür. Bunu fark etmişler ve çimento tozu ile kapatılmış, kömürün oksijenle teması kesilmiş. Ancak bu işlemin yeterince iyi yapılmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü oradan sızma yapmış.

KARBONMONOKSİT KUSMASI
Karbonmonoksit salımınının yoğunlaştığı 6. dakikada fark edilmiş. Bu teknik olarak 6 ile 16 dakikada arasında fark edilebiliyor. Ancak, yanma devam ettiği için oda büyüklüğünde bir kor parçası, galerinin içine düşerek yangın çıkarmış. O noktadan sonra da karbonmonoksit kusması tabir edilen olay yaşanıyor. Tüm galerilere zehirli gaz doluyor. Yangın kömür taşıma bantlarını dahi yakıyor. Maden el değiştirdikten sonra 16 kez denetlenmiş, 8’i programlı, 8’i programsız denetim. Cari açığın büyük bölümü enerjiden. Maden ocaklarının kapatılması gibi bir lüksü yok Türkiye’nin. Örneğin Afşin Elbistan’da Türkiye’nin en büyük kömür rezervi var onu da tamamen çıkarmak zorundayız.”

DÖRT BAKANLIKTAN KOMİSYON
Genel bilgilendirmenin ardından, Başbakanlık’ta dört bakanlığın uzmanlarının katıldığı bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyon, Soma faciasını hukuki, siyasi, idari ve adli açıdan değerlendirecek. Komisyon acil olarak alınacak önlemler konusunda rapor hazırlayacak. “Denetçilerin denetlenmesi, yaşam odalarının yapılması, gaz maskesindan kaynaklanan eksikliklerin giderilmesi gibi zorunlu bazı düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, hukuki süreçte firma ile ilgili ne tür kararlar alınacağı belirlenecek. İdari süreçte Türkiye Kömür İşletmeleri ile sorumluluğu olan kamu kurumlarıyla ilgili neler yapılacağı da tespit edilecek. Kazanın siyasi sonuçları ve adli süreçte neler yapıldığı da raporda yer alacak.