Şemdinli"den gelen şehit haberi Ağrı"daki Akdeniz Ailesi"ne benzeri görülmemiş bir acı yaşattı. Önceki gece 21 yaşındaki küçük oğulları Erkan"ı şehit veren ailenin büyük oğlu Mehmet de bundan tam 13 yıl önce aynı yaşta şehit düşmüştü. Mehmet Akdeniz, 13 Haziran 1997"de Şırnak"ın Beytüşşebap ilçesinde, operasyon dönüşü içinde bulunduğu askeri aracın devrilmesi sonucu şehit oldu.

Ağabeyimin için ...

Şehit kardeşlerinin askerlik görevinden muaf tutulmasıyla ilgili kanundan yararlanan Akdeniz Ailesi, ikinci oğullarını askere göndermedi. Ancak yasa evin en küçük oğlu Erkan için işlemedi. Erkan, 8 ay önce silah altına alındı. Acemilik eğitimini Sivas"ta tamamlayan Erkan Akdeniz usta birliği için kurada Hakkari"yi çekti. Hakkari"yi duyan ailesi şehit acısını bir kez daha yaşamamak için Genelkurmay"a özel talepte bulunmak istedi. Ancak Erkan, “Ben gitmek ve ağabeyimin görevini tamamlamak istiyorum” diyerek itiraz etti ve Hakkari"ye gitti. Erkan önceki gece görev yaptığı üs bölgesindeki çatışmada iki arkadaşıyla birlikte şehit düştü. Ağabeyini 13 yıl önce teröre kurban veren ve aynı kaderi paylaşan Erkan"ın bir erkek kardeşi ve bir de bedensel engelli kız kardeşi vardı.

Vali telefonla söyledi

Halfeli"de oturan Kürt kökenli ailenin Gögeç- Ahmet Akdeniz çiftine şehit haberi yaylada verildi. Vali Amir Çiçek, İl Emniyet Müdürü Cemil Tombul, İl Jandarma Komutanı Albay Ernail Keleş gitti. Vali Amir Çiçek ve beraberindekiler, ailenin yaz mevsimi nedeniyle yaylaya çıktığını öğrenince yakınları ile görüştü. Bu arada İl Jandarma Komutanı Albay Ernail Keleş, cep telefonu ile şehidin babası Ahmet Akdeniz"e acı haberi verdi. Jandarma Onbaşı 8 aylık asker Erkan Akdeniz"in cenazesi Halfeli"de toprağa verilecek.


Yasadan 1 kardeş yararlanıyor

Askerlik Kanunu"nda yapılan değişiklikle terörle mücadelede şehit olanların bütün kardeşleri askerlikten muaf tutulurken, terör olayı dışındaki şehitlerin ise bir kardeşi askerlikten muaf tutuldu. Operasyon dönüşü Mehmet Akdeniz trafik kazasında şehit olduğu için yasanın tanıdığı tek kişilik haktan ailenin ikinci çocuğu Selahattin Akdeniz yararlandı ve askere gitmedi. Ailenin 3"üncü erkek çocuğu 22 yaşındaki Yakup Akdeniz engelli olduğu için askere alınmadı.



Mahmut"un tezkeresine

sadece 25 günü kalmıştı


22 yaşında şehit düşen Er Mahmut Yalçındağ"ın acı haberi anne Fethiye ile baba Cemal Yalçındağ"a doktor kontrolünde verildi. Haberin duyulması üzerine yakınları şehit evine gelerek aileye destek oldular. Şehit annesi, “Oğlumla şehit olmadan bir gün önce telefonla görüştüm. Bana iyi olduğunu söyledi. Ayaklarımdan rahatsız olduğumu biliyor ve sağlığıma dikkat etmemi istedi, "kendine iyi bak anne" dedi” diyerek, ağıtlar yaktı. Baba Cemal Yalçındağ, “Erken terhis olmak için izne bile gelmemişti, 25 gün sonra terhis olacaktı” dedi.



"Kardeş kardeşi vurmasın"

Şehit Volkan Yulalı"nın babası acı habere dayanamadı. Kars Digor Şenol Köyü"nde çiftçilik yapan Sait Yulalı, komşu köye alışverişe gittiği sırada acı haberi duyunca baygınlık geçirdi. Acılı baba güçlükle ayakta dururken, 4 ay önce böbrek rahatsızlığı nedeniyle İstanbul"a giden anne Tevrat Yulalı"nın ise oğlunun şehit olduğundan henüz haberi olmadı. Şehit Yulalı"nın en küçük kız kardeşi 19 yaşındaki Yurda Yulalı"nın Kürtçe ağıtları, taziyeye gelenleri gözyaşına boğdu. Baba Sait Yulalı, “Oğlum İstanbul"da çalışırken askere gitti. Yaklaşık bir yıldır göremedim. 10 aylık askerdi. 3 gün önce telefonla görüştük. Barış istiyoruz. Artık kardeş kardeşi vurmasın” diye konuştu.

DHA