AK Parti ve MHP ilkeler bazında yürüttüğü 'uyum yasaları' konusundaki görüşmelerde anlaşma sağlandı.

Yeni düzenlemede şunlar değişti

Dışarıdan Cumhurbaşkanı adayı olmak için gerekli 100 bin imza noter yerine seçim kurulu tarafından toplanacak. Noter aracılığıyla olması halinde 15 milyon TL maliyet çıkacağından Anayasa'nın seçme ve seçilme hakkına aykırılık içereceği görüşüne varılmış.

% 10 seçim barajı geçerli kalacak.

İttifaka siyasi partiler kendi isim ve logosuyla dahil olacak

İttifak yapanlar aynı blok içinde yer almalarına rağmen logo ve isimleriyle katılacaklar, üçüncü bir mühür halkası bulunmayacak.

Nispi temsil sistemi geçerliliğini sürdürecek. İttifak yapan partilerin milletvekili dağılımı da aynı sisteme göre uygulanacak.

Baraj inmediği için dar veya daraltılmış bölge sistemine de geçilmeyecek.

İttifakla seçime girenlerin ortak grup kurması, TBMM'de karar alma istikrarının sağlanması için oylamalardaki oranların farklılaştırılması yeni bir Anayasa değişikliğine gerek duyduğundan oranlarda değişiklik olmayacak.

Yapılacak bu ittifak yerel seçimlerde geçerli olmayacak.

Varılan ilke mutabakatına dönük olarak liderlerin onayı alındı ve bundan sonraki aşamada Siyasi Partiler, Seçim, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri, Cumhurbaşkanlığı Seçim, Milletvekili Seçim yasalarıyla birlikte TBMM İç Tüzüğü'nde yapılacak tüm düzenlemelere geçilmesine karar verildi.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA