DİYARBAKIR"ın Çınar İlçesi'ne bağlı Yuvacık Köyü'nde, geçen yıl 6 yaşındaki oğlu Enes'i anasınıfına kayıt yaptırmak isteyen Elif Satık, iddiaya göre kayıt parası veremediği için okulun halılarını yıkamak zorunda kaldı. Halıları damda yıkarken kayıp düşme sonucu belkemiğinde kırık olduğu için yürüyemeyen Elif Satık, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 210 bin TL maddi ve manevi tazminat istiyor.

Çınar İlçesi'ne bağlı Yavacık Köyünde İlköğretim okulunun anasınıfına, oğlu Enes"i geçen yıl kayıt için götüren 31 yaşındaki Elif Satık"tan iddiaya göre, kayıt ve aidat parası olarak 20 TL istendi. Eşi Mehmet Satık"ın işsiz olduğunu söyleyen Elif Satık, parayı ödeyemeyeceğini belirtirken, öğretmenler okul müdürünün talimatı gereği ana sınıfının halılarını kayıt parası karşılığı yıkamasını istedi. Evine dönenen Elif Satık, daha sonra öğrencilerin getirdiği halıları evinin damında yakarken, 14 Ekim 2009 tarihinde ayağının kayması sonucu damdan düşerek ağır yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırılarak ameliyat edilen kadının düşme sonucu belinde 3 omurunun kırıldığı ortaya çıktı. Kırılan omurlara platin takılmasına rağmen yatağa bağımlı kaldığını belirten anne Elif Satık, maddi durumlarının iyi olmaması nedeniyle düzenli tedavi olamadığını söyledi.


SAVCILIK: KOVUŞTURMAYA YER YOK
Elif Satık"ın düşüp yatalak olması olayı ile ilgili Çınar Cumhuriyet savcılığı tarafından yapılan soruşturmada, okul yöneticileri ve Elif Satık"ın ifadeleri alınarak olayda suçlu bulunmadığına ve Elif Satık"ın okulun halılarını kendi isteği ile yıkadığına yer verilerek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Olayın basın yayın organlarında yer alması üzerine Satık ailesi, avukatı aracılığı ile Siverek Ağır Ceza Mahkamesi'ne başvurarak, savcılığın kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılmasını istedi. İtiraz dilekçesinde, Elif Satık"ın okuma-yazması olmadığı halde imzalatılan ifadenin kendisine okutulmadığı ve başka görgü tanıklarının ifadelerinin de alınmadığı belirtildi.


BAKANLIKTAN 210 BİN TL TAZMİNAT İSTEDİ
Elif Satık"ın avukatı Mehmet Adıgüzel, 2 çocuk annesi Elif Satık"a kayıt parası ödememesi karşılığı okulun halılarının yıkatıldığını ve müvekilinin sırf çocuğu eğitim görsün diye buna katlandığını belirterek, “Ancak, halıları yıkarken ayağı kayıp damdan düşüyor ve ağır yaralanarak şu anda yatalak durumuna düşüyor. Ailenin hiç bir sosyal güvencesi ve geliri olmadığından kadın ailesi ile ilgilenemediği gibi kendi ihyiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekiyor” dedi.

Adıgüzel, Satık ailesinin 20 TL kayıt parası yüzünden maddi ve manevi olarak büyük zararlar gördüğünü ve Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak, 210 bin TL maddi ve manevi tazminat istediklerini söyledi. Avukat Adıgüzel, Bakanlıktan gelen cevaba göre İdare Mahkemesi'ne dava açacaklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığına gönderilen tazminat başvurusu ile ilgili dosyaya, Elif ve eşi Mehmet Satık"ın aldığı, "Fakirlik kağıdı" adlı belge de konuldu.


OKUL MÜDÜRÜ: VELİLER, GÖNÜLLÜ YIKIYOR
Cumhuriyet savcılığının olay ile ilgili hazırladığı soruşturma kapsamında ifade veren okul müdürü Veysi Gül, zorla halı yıkatıldığı iddiasını reddederek, “Halıları öğrenci velileri gönüllü yıkıyor. Kimseye zorla ya da kayıt parası karşılığı halıları yıkatmadık. Nazımızın geçtiği ailelere rica ettik, onlar da gönüllü alıp bu halıları yıkıyorlar. Bizim bu olayda her hangi bir suçumuz yoktur” demişti.

DHA