Kocaeli’nin ağır sanayi tesisleriyle çevresi Dilovası ilçesinde anne sütünde ve çocukların dışkılarında bile ağır metaller saptandığını ortaya çıkaran Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na soruşturma üzerine soruşturma açılması İngiliz Times gazetesine de haber oldu. 

“Türk bilimadamı kirlilik araştırması nedeniyle 4 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya” başlıklı haberde, Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Hamzaoğlu’nun Dilovası araştırması nedeniyle iktidardaki AK Parti’den 2 belediye başkanının (Kocaeli Büyükşehir ve Dilovası) profesör hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Hamzaoğlu gazeteye “Ben bir akademisyenim. Araştırıyorum ve bulgularımı sunuyorum. Hiçbir şeyden de korkmuyorum” dedi. Times, profesörün başına gelenin, AKP hükümetinin ekonomik kalkınmaya hız verirken çevre sağlığını hiçe saydığını savunan akademisyen ve eylemcileri harekete geçirdiğini yazdı. 

Kirazlar unutuldu 
Muhabir Alexander Christie-Miller, 45 bin kişinin 150 fabrikayla iç içe yaşadığı Dilovası’ndaki izlenimlerini aktarırken belde belediyesinin sembolünün kiraz olduğunu, ancak beldede artık hiç kiraz yetişmediğini de vurguladı. Times’a konuşan Dilovalı 45 yaşındaki bir otobüs şoförü “Çocukken ağaçların altına yatardım, rüzgâr estiğinde olgunlaşan kirazlar ağzıma düşerdi. Ama fabrikalar bütün ağaçları yok etti” dedi. 

Doktorlara göre anne karnında zehirli kimyasallara maruz kalması nedeniyle nadir görülen bir deri hastalığı taşıyan ve doğuştan sol el parmakları eksik olan 9 yaşındaki Diyar Çakan’ın babası Cem Çakan ise gazeteye şöyle konuştu: “Önceki belediye başkanı, basına gitmezsek tedavi masraflarını karşılayacağını söyledi ama biz yine de gittik. Siyaset temiz olsa, bizim havamız da temiz olurdu.” 

‘Şarlatan’ davası başladı 
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, anne sütünde ağır metal araştırması nedeniyle kendisine “Sadece adı profesör. Şov yapıyor. Şarlatan” diyen Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na tazminat davası açtı. Dava dün Kocaeli Adliyesi 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Çeşitli üniversitelerden 200 akademisyen “Onurumuzu koruyoruz” pankartıyla Hamzaoğlu’na destek verdi. 7 yıldır Dilovası’ndaki kirliliği araştıran Hamzaoğlu’nun ocak ayında açıkladığı son bulgular yankı uyandırınca 2 belediye başkanı Hamzaoğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, üniversite ise disiplin soruşturması açmıştı.