Senegal'den, sıtmayı önlemenin önde gelen yöntemlerinden biri olan cibinlikle ilgili kötü bir haber geldi. Habere konu olan araştırmaya göre, sivrisinekler ilaçlı cibinliklere karşı hızla direnç geliştiriyor.

Araştırmacılar, cibinliklerin özellikle de daha büyük çocuklar ve yetişkinlerin sıtmaya olan bağışıklığını azalttığını söylüyor.

Ancak araştırmanın, cibinliklerin etkinliğine ilişkin uzun dönemli sonuçlara varmak için yeterince kapsamlı olmadığını söyleyen uzmanlar da var.

Sıtmayla mücadelede şimdiye kadar geliştirilen en ucuz ve etkin yöntem, ilaçlı cibinlikler. Son yıllarda cibinlikler Afrika ve sıtmanın görüldüğü başka yerlerde yayın olarak dağıtıldı.

Dünya Sağlık Örgütü de, olması gerektiği gibi kullanıldığında cibinliklerin sıtma oranlarını yarıya indirebileceğini söylüyor.

Senegal'de son beş yılda yaklaşık yarım milyon cibinlik dağıtıldı. Araştırma çerçevesinde ise Senegal'de bir köyde cibinlikler dağıtılmadan önce ve dağıtıldıktan sonraki sıtma vakaları izlendi.

İLACA DİRENÇLİ SİVRİSİNEK SAYISI ARTIYOR

Araştırmacılar, cibinliklerin dağıtılmasından sonraki üç hafta içerisinde, hastalığın görülme oranının azaldığını tespit etti.

Ancak 2007 ile 2010 yılları arasında belli bir tür ilaca karşı dirençli olan sıtma hastalığı taşıyan sivrisineklerin oranı yüzde 8'den 48'e yükseldi.

Araştırmanın son dört ayında ise, sıtma oranlarının tekrar eski yüksek seviyeye ulaştığı, hastalığın büyük yaştaki çocuklar ve yetişkinlerde cibinlik kullanımından öncekinden daha fazla görüldüğü tespit edildi.

BBC Türkçe