22 yaşındak Pelin sivilcelerinden kurtulmak istiyordu ama...

İZMİR'de 2 çocuk annesi Güzin Atmaca, kızı Pelin'in yüzündeki sivilcelerden kurtulmak için kullandığı doğum kontrol hapları yüzünden hastanelik olduğunu söyledi.

Hapların kızının önce sol bacağında, ardından ise akciğerinde damar tıkanıklığına yol açtığını, tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü öne süren anne Atmaca, “Kendimizi kobay faresi gibi hissediyoruz. Sağlık Bakanlığı'na şikayetçi oldum, soruşturma açılsın” dedi.
Restoran işleten Güzin Atmaca, 22 yaşındaki kızı Pelin'in tedavi gördüğü Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (EAH) doktorlardan müjdeli haber beklerken, başlarına geleni DHA'ya anlattı. Üniversite mezunu kızının "akne" tedavisi görürken yumurtalık kisti şüphesinin gündeme geldiğini, özel bir sağlık merkezinde hem dermatolog, hem de jinekolog tarafından takip edildiğini belirten Atmaca, şunları söyledi:
“2007'de bu akne tedavisi başladı. Yumurtalıklarında kist olabileceği şüphesi üzerine bununla ilgili tetkikler yapıldı. İki uzmanın gözetimindeki tedavi 2- 3 hafta öncesine kadar sürdü. Kızım 15- 20 gün önce bacağının ağrıdığını söyledi. Kramp girdiğini sandık. Sol bacağında topukla diz arasında arka taraftaki ağrı geçmeyince ertesi gün bir ortopedi uzmanına başvurduk. Şikayetleri dinleyince ultrason istedi. Ertesi günü ultrason sonucunu götürdüğümde kızımı acilen bir kalp damar cerrahına göstermem gerektiğini söyledi. Kalbe giden toplardamarda tıkanıklık olduğunu, zaman kaybetmeden kalp damar cerrahına gitmemizin doğru olacağını vurguladı. Biz de zaman kaybetmeden gittik, kızım iki gün hastanede yattı, serum verildi. Tıkanıklığın açıldığı bildirilerek kızım 2'nci günün sonunda taburcu edildi. Ama iki gün sonra kızımda öksürük, göğsünde sıkışma, ağrılar başladı. Aynı hastaneye başvurduk, "ağrılar artarsa getirin" dediler. Ertesi gün öksürürken mendilinde kan lekeleri gördük. Ambulansla Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne, oradan Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi'ne sevk ettiler. Geçen perşembe günü kızımı servise yatırdılar. Ama ağrıları o kadar şiddetliydi ki yoğun bakıma kaldırdılar. Dün taburcu edeceklerini söylemişlerdi, ama çıkarmadılar. Bir anne olarak çok üzgünüm, kaygılıyım.”

AKCİĞERİNDE DE TIKANIKLIK

Bu hastanede yapılan tetkikler sonucunda kızının akciğerinde, bacak toplardamarında olduğu gibi bir tıkanıklığın tespit edildiğini ve bunun açılması için tedavi sürdürüldüğünü kaydeden anne Atmaca sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kızımın genel durumu çok iyi değil. Ayağa kalkamıyor, kolunu bile zor kaldırıyor. Doktorların hayati tehlikesi olmadığını söylemesi tek tesellimiz. Tedavi çok uzun bir süreci gerektiriyor. Kızımın bu hale gelmesinin tek sorumlusu doğum kontrol hapları, bizi hiçbir şekilde uyaran olmadı. Ben cahil değilim, prospektürleri okuyorum, hatta bazı ilaçların yan etkilerinin tedavide kullanıldığını biliyorum. Ama bu ilaçla ilgili kimse bizi uyarmadı. Maalesef doktorlara güvendik. Bu ilaçları biz doktor kontrolünde kullandık ama, sanıyorum reçetesiz bile alınıp kullanılıyor. Pelin'in dışında da başka hastalar var. Sağlık Bakanlığı'na şikayetçi oldum, gereğini yapsınlar. İlaçların yan etkilerine karşı biz kobay faresiyiz.”
Güzin Atmaca, kızının akne sorununu yüzeysel olarak çözümlendiğini belirterek, “Dermatolog, bundan sonra kızımın kistler nedeniyle jinekolog takibinde olması gerektiğini söyledi” dedi.