Uzman Doktor Lütfiye Çoban, çeşitli nedenlerle, yağ bezlerinin deriye açılan ağzının tıkanmasının akne gelişiminin ilk basamağını oluşturduğunu söyledi.

Aknenin erken çocukluk ve kadınlarda erişkin dönemde de görüldüğünü kaydeden Dr. Çoban, şöyle konuştu: "Sıklıkla ergenlik döneminde artmış seks hormonlarının etkisiyle başladığından dolayı akne bir ergenlik dönemi hastalığı olarak bilinmektedir. Rahatsızlık bu dönemdeki gençlerin yüzde 85'inde az ya da çok, farklı oranlarda görülse de seyrek olarak anne sütünden geçen hormonların etkisiyle erken çocukluk döneminde ve özellikle kadınlarda erişkin dönemde de görülebilir."

Ergenlik döneminin sona ermesiyle birlikte akne probleminin de sona ereceği ve bu nedenle tedavinin gereksiz olduğu düşüncesinin doğru olmadığını kaydeden Dr. Çoban, şunları söyledi: "Bu dönemde yeterli ve etkili bir tedavi uygulanmazsa hem deride fiziksel olarak iz kalır hem de kişisel görünümle ilgili endişeler artacağından hasta ruhsal olarak etkilenir. Kozmetik ürünler, cildi temizleyerek ve nemlendirerek akne tedavisine destek olur ancak başlı başına kozmetik ürünler ile akneyi tedavi etmek mümkün

değildir. Bu nedenle akne tedavisi için dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır. Ayrıca, aknenin yenilen yiyeceklerle bir ilişkisi görülmemiştir. Ancak, kişisel gözlem olarak herhangi bir gıda ile aknede şiddetlenme gözlenmişse o gıdanın tüketimi azaltılabilir."

Akne tedavisinin hastalığın şiddeti ve hastanın tedaviye uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulduğuna dikkat çeken Dr. Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akne ilaçları topikal (dıştan sürerek) veya sistemik (ağızdan alarak) yolla uygulanabilir. Herhangi bir tedavinin başarısını değerlendirmek için 6-8 hafta gerekir. Çoğunlukla hastalık kontrol altına alındıktan sonra da bazı topikal ilaçlar kullanılmaya devam edilebilir."

Dr. Çoban, akne tedavisinde kullanılması gereken cilt ürünlerinin uygulamasında, cildin gereğinden sık ve sert temizleyicilerle ve sert sürtme hareketleriyle temizlenirse akne şiddetlenebildiğini, günde iki kez yumuşak temizleyici ile temizlemenin yeterli olduğunu söyledi. Akne tedavisi sırasında anti bakteriyel veya akne ilacı içeren temizleyicilerin tercih edilmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Çoban, yoğun yağlı kremler, kapatıcılar, sıkıştırılmış pudraların sivilce oluşumunu artırdığına dikkat çekti.

İHA