DÜNYACA ünlü çini ustası 62 yaşındaki Sıtkı Olçar tedavi gördüğü İstanbul"da yaşamını yitirdi. Evli 3 çocuk babası Olçar UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülüne layık görülmüştü.

Bir süredir rahatsız olan çini ustası Sıtkı Olçar, İstanbul"da bu sabah saatlerinde vefat etti. Olçar"ın yarın Kütahya Ulu Camii"nde ikindi namazının ardından düzenlenecek olan cenaze töreninden sonra toprağa verileceği belirtildi.

Çini ustası Sıtkı Olçar adına 23-25 Eylül 2010 tarihinde KÜSAV (Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı) öncülüğünde "Çini Ustası Sıtkı Olçar ve Kütahya Çiniciliğine Katkıları" konulu panel ve sergi düzenlenmişti.
UNESCO"nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödüllü sanatçısı Sıtkı Olçar, Kütahya çinilerini tüm dünyaya tanıtan, daima herkesin ilgisini kente çekmeye çalışmış, çiniciliğe de farklı bir boyut katarak bu geleneksel Türk el sanatının değerini ülke sınırlarının dışına taşımıştı.


Sıtkı Olçar kimdir?

Sıtkı Olçar, 1948 Kütahya'da doğdu. Çiniciliğe büyük bir tutku ile bağlandı. 1973 yılında "Osmanlı Çini" adını verdiği kendi atölyesini kurdu. Çinicilik ve seramik alanında çalışmalarını, sanatından ödün vermeden sürdürdü. Gerçek sanatçı kimliğinin yanı sıra popüler bir isim de oldu bu alanlarda. Antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında, İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve öz arayışına yöneldi. 1980 yılından itibaren, özellikle İznik çinileri üzerine çalıştı ve kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getirdi. İznik çiniciliğinin sırrı, 300 yıldır çözülemeyen Mercan kırmızısını bulmayı amaç edindi. Çanakkale seramiklerini de yeni bir yorumla ele aldı. İlki 1980 yılında olmak üzere, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve büyük sayıda hayran kitlesi edindi. 1986 yılında Yunanistan"ın Volos kentinde düzenlenen V. Balkan Ülkeleri El Sanatları Sergisi"nde ülkemizi temsil eden Sıtkı ustanın yapıtları özel koleksiyon ve müzelerde bulunuyor. Geçmişe ait olanı, tarihin damıttıklarını kendi yaratı sürecinde bambaşka bir bakış açısıyla yeniden değerlendiren Sıtkı usta, uluslararası anlamda kabul gören yapıtlarını sadece "Sıtkı" olarak imzaladı.