K.Maraş'taki helikopter kazasını inceleyen ekibin ilk bulgularına SABAH ulaştı: Yer Bulma Sistemi'nin anteni çarpmayla kırılınca sinyal vermedi..

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği 3 kişilik kaza-kırım heyeti, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile yanındaki 5 kişiye mezar olan helikopterle ilgili çarpıcı gerçekler ortaya çıkardı. SABAH'ın ele geçirdiği ve birkaç gün içinde kamuoyuna açıklanması beklenen bulgulara göre, enkaz arama çalışmaları sırasında çok tartışılan Acil Yer Bulma Verici Sistemi (ELT) helikopterde vardı ancak helikopterin önünde bulunan anten çarpmanın tesiriyle kırılınca ancak zayıf sinyal verebildi. İşte 3 kişilik ekibin ilk bulgularında öne çıkan unsurlar:

* ELT CİHAZI VAR: Helikopterde, çarpma sonrasında gönderdiği sinyalle enkazın bulunmasına yardımcı olan ELT cihazı var. Ancak, cihazın anteninin kırık olduğu saptandı. Ön bulgular cihazın anteninin çarpma anında kırıldığına işaret ediyor. Cihaz, anteni kırık olduğu için zayıf sinyal gönderebildi. Bu nedenle sağlıklı olarak iletişim kurulamadı.

* YENİ ANTEN ÇALIŞTI: Kaza-kırım heyeti, cihaza yeni bir anten taktı. Ve cihaz, yeni antenle güçlü sinyal gönderdi.

* AÇIKLAMA BİRKAÇ GÜNE: Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kaza kırım heyetinin kazaya ilişkin tespitlerini, birkaç güne kadar kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

* KAZA NASIL GELDİ?: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün helikopter kazasına ilişkin ilk çıkarımları ise şöyle: Helikopter, 1000 ile bin 500 feette uçuş yapıyor. Bölgede yoğun sis var, arazi koşulları da çok ağır. Sis nedeniyle görüş mesafesi sıfıra yakın. Helikopter, sis içinden geçerken bir anda dağa çarpıyor. Helikopterin kafası içeri göçüyor. Bu sırada önde bulunan ELT anteni de ağır hasar alıyor ve zayıf sinyal gönderiyor. Çarpmanın etkisiyle kanatlar dağılıyor. Motor düşüyor. Helikopter parçaları, 35-40 metre etrafa yayılıyor.

ENKAZI İSTEYEN ÇIKMADI
Öte yandan enkazının alımı konusunda henüz kiralama şirketi tarafından başvuru yapılmadı. Esas Holding yetkililerinden şu ana kadar kaza soruşturmasını yürüten Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'na, enkazın alımı konusunda bir başvuru gelmedi. Med Air adlı şirketten kiralanan Bell 206L- 4 tipi helikopterin enkazının, arama kurtarma ekiplerince görülen parçalarının 4 ayrı açıdan kayda alındığı ve birbirleriyle mesafelerinin de kamera kaydı ile tespit edildiği de öğrenildi. Kaza kırım ekibince incelenen enkazın, insan gücüyle kalkabilecek parçalarının bir araya toplanmaya çalışıldığı bildirildi. Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır da, İHA muhabiri ile 112 görevlisi arasında geçen konuşmanın basına sızdırılmasıyla ilgili olarak, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Kontrol Komuta Merkezi hakkında idari soruşturma açtığını söyledi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk ise, helikopter kazasının ardından başlatılan arama çalışmaları sırasında enkaza ulaşan köylüler hakkında herhangi bir soruşturma bulunmadığını açıkladı.

SABANCI: CİHAZ ÇALIŞIYORDU
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, kendisine ait Med-Air şirketinden kiralanan ve BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasıyla ilgili açıklama yaptı. Helikoptere kazadan 1 hafta önce takıldığı belirtilen ELT cihazının çalıştığını belirten Sabancı, bunu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden de teyit ettiklerini söyledi. Sabancı, "Önümüzdeki günlerde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün resmi raporu çıkar. Eksik bilgiyle spekülasyon yapmak istemiyorum. Ölenlere saygılı olmak açısından beklememiz gerekiyor" dedi.

MİLLİYET