Mezarda emeklilik yasası mimarlarından SGK yöneticisi Uyar, yasaya takılmasınlar diye 5 ve 13 yaşındaki iki oğlunu sigortalı yaptı. Basın bunu ortaya çıkardı, Uyar, hakkında inceleme başlatıldı. Sonuç: Uyar, sadece uyarıldı...

Vatandaşa mezarda emeklilik getiren yeni Sosyal Güvenlik Yasası"nın yürürlüğe girmesinden kısa bir süre önce bazı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üst düzey yöneticilerinin kendi çocuklarını sigortalı yaptırmasıyla başlayan skandallar dizisinde ilk ceza çıktı. SGK Başkan Yardımcısı Veysel Uyar"ın, yasadan kurtulmak için 2 çocuğunu sigortalı yaptığı ortaya çıkınca başlatılan soruşturmanın sonucu dün Resmi Gazete"de yayımlanan kararla ortaya çıktı. Karar, Uyar"ın “etik kurallara aykırı” davrandığının kamuoyuna duyurulması oldu.

Ceza komedisi

SGK yetkilileri mevzuat gereği bu olayla ilgili yaptırımın “Çocukların sigortalılık kaydının iptal edilmesi ve o tarihe kadar SGK"ya ödenen primlerin irat kaydedilmesi yani geri ödenmemesi” olduğunu vurguladılar. Etik Kurulu tarafından “ayıplanan” Uyar, çocukları için yatırdığı primleri de geri alamayacak. Fiilen çalışmamasına rağmen çalışıyor gösterilerek sigorta kaydı yapan işyerlerine de “kayıt geçersizliği”nden ceza kesilebiliyor. Bu ceza, her çocuk için çalışır gösterildiği her ay başına asgari ücretin yarısı kadar, yani 346.5 lirayı buluyor. Ancak 3 -5 günlük çalışma kaydı yapan işyerleri için bu cezanın bir anlamı olmuyor.

Matbaada 2 kişi varmış!

Kararda, ihbar üzerine başlatılan inceleme kapsamında, Uyar hakkındaki iddiayla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı"nca hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi. Resmi Gazete"de çıkan Etik Kurulu kararına göre, müfettiş raporunda, Toprak Matbaa, Reklam ve Grafik Ambalaj İnş. San.Tic.Ltd.Şti "nde matbaada, Nisan 2008"de işe giriş yapılarak sigortalı gösterilen ve prim yatırılan toplam 59 kişi arasında Uyar"ın çocukları da yer aldı. Ancak denetlemede iş yerinde sadece 2 kişinin çalıştığı belirlendi.

Sigortalılık iptal edildi

Karara göre, Uyar"ın çocuklarının sigortalılığı iptal edildi.

Müfettiş raporunda, Uyar"ın davranışının, görevinin gerektirdiği dikkat, özen ve itibar duygusunu zedeler nitelikte olduğu, kamuoyu nezdinde bu durumun yadırganarak tartışma yarattığı, kurum ve yöneticileri hakkında olumsuz intibaya neden olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğu da belirtildi. Kararda, Bakan “OLUR” u ile Uyar"ın, 657 sayılı kanun gereğince “uyarma” cezası ile tecziye edildiği bildirildi.

Dinçer: Kurumların güvenilirliği önemli

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, göreve gelir gelmez, ilk işinin bu konuyla ilgili bilgi istediğini belirterek, durumun anlaşılması ve “gereğinin yapılması” amacıyla Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu"nu görevlendirerek bir soruşturma başlattığını söyledi. Dinçer, şöyle konuştu: “Kurumların güvenilirliği çok önemlidir. Kurum personeli ve yöneticileri sorumlu davranmak zorundadırlar. Bu tür olaylar kurumların güvenini, itibarını zedeler. Biz böyle bir şeye izin veremeyiz. Göreve gelir gelmez ilk işimiz, kurum içinde benzer bir eyleme girişmiş personelin tespiti ve haklarında soruşturma talimatı vermek oldu. Talimatımla Teftiş Kurulu bu soruşturmayı yürüttü.”

Veysel Uyar savunmasında karısını suçladı

Kararda, Uyar"ın kurula savunmasına da yer verildi. Savunmasında Uyar, ortak velayete sahip olan anneye bir katalog çekiminde model olarak çocukların çalışmasının teklif edildiğini öne süren Uyar, çocukların bireysel gelişimlerine ve öz güvenlerine katkı yapması düşüncesiyle annelerince teklifin kabul edildiğini, provaların ardından çekimlerin yapıldığını, bu suretle iş ilişkisinin kurulduğunu ileri sürdü. Uyar, konuyu basına yansıyınca öğrendiğini söyledi.

"Hayatın normal akışına aykırı"

Kararda, Uyar"ın, görevi gereği, yeni kanunun imkan ve yükümlülüklerini bilebilecek en uygun konumdaki kişilerden biri olduğuna işaret edildi. Kararda, aile birliğinin devam etmesi, aynı konutta ikamet edilmesi, doğrudan kendi kurumu ile ilgili bir işlem olması nedeniyle, çocuklarının sigorta işlemlerinin eşi tarafından yapıldığı ve kendisinin bundan haberdar olmadığı yolundaki iddiasının hayatın normal akışına aykırı olduğu ifade edildi.

Vatandaşı uyardı kendisi yaptı

Kamuoyu Uyar"ı ilk kez, yasanın çıkmasından önce vatandaşları uyarmasıyla tanımıştı. Uyar, “1 milyon 400 bin artist çocuk var, inceliyoruz” açıklaması yapmıştı. Uyar aynı zamanda soruşturulan kurum memurlarını yargılamak için kurulan Disiplin Kurulu"na da başkanlık etmişti. Kurul, kendisi gibi çocuklarını hileli olarak sigortalı gösteren kurum memuruna verilen “kınama” cezasını kaldırdı. Bu kişi de SSK Genel Müdür Yardımcısı Celal Özcan"dı.

Suç duyurusunda bulunan olmamıştı

Yasa Meclis"ten geçtiği dönemde SGK Başkanvekili olan Tahsin Güney, çalışmadığı halde sigortalı olan çocuklar için müfettişlerin daha sıkı denetim yapacağını belirterek, anne, baba ile işveren için evrakta sahtecilik ve haksız menfaat temini suçlarından yasal işlem başlatılabileceğini vurgulamıştı. Ancak o tarihte Uyar"ın gibi çocuklarını sahte sigortalı yaptığı tespit edilen anne ve babalara herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadığı öğrenildi.

dipNOT

2009 tarihli SGK kayıtlarına göre mezarda emeklilik yasası çıkmadan kısa bir süre önce sigortalılık kaydı yapılan 141 bin çocuktan 60 bin çocuğun sigortası iptal edildi. / vatan