“Piyasada kuruş yok. Kuruşlar eritilip satılıyor” gibi haberleri kendi lehlerine kullanarak kurul uyanıklı yaparak haksız kazanç elde ettiğini öne sürdü. Tüketici ile firmalar arasındaki yeni diyalog ‘Bir kuruşum yok’ oldu.

2005 yılında Türk Lirasından 6 sıfırın atılması ile birlikte kuruş devreye girdi ve şikayetler başladı. Marketlerde kuruş bulamayan tüketici son dönemde çıkan haberleri de eleştirerek 

“Piyasada kuruş yok. Kuruşlar eritilip satılıyor” gibi söylemleri firmaların kendi lehine kullandığını öne sürdü.

“Kuruş yolsuzluğu var!” diyen tüketiciler piyasada ne gibi sorunlar yaşadıklarını Şikayetvar’a gönderdikleri şikayetlerle dile getirdi.

“Bir cips markasının ekonomik paketini satın aldım. Fiyatı 3.99 lira. Aynı şekilde kasiyer hanımda 3. 99 lira dedi. Kendisine 5 lira uzattım bana 3. 99 lira demesine rağmen para üstü olarak 1lira bir kuruş vermesi gerekirken bana 1 lira verdi .Kendisinden 1 kuruşumu istediğimde ‘Bir kuruşum’ yok dedi. Peki benim bir kuruşum olmasaydı bana bu ürünü vermezdiniz değil mi diye sordum Madem bir kuruşu veremeyeceksiniz niye küsuratlı etiket koyuyorsunuz .İnsanın hakkı olan para üstünü istemesi bu kadar şaşılacak yadırganacak garipsenecek bir durum mu?

PİYASADA YOK
“Süpermarkete gittiniz. Aldığınız ürünler toplamı 4,99 lira tuttu. 5 lira verdim. Kuruşuna kadar para üstümü almak istedim. Çünkü darphane 1 kuruşu hala basıyor. Toplam: 4.99, Nakit: 5.00, Para Üstü: 0.01 yazıyordu. Kasiyer diğer müşterinin ürünlerini okutmaya yeltenince, para üstü vermediğini söyledim. Daha sonra fişin üzerindeki 0.01’i yani bir kuruşu gösterdim. Önce garip bir ifadeyle yüzüme baktı ve ‘Bir kuruş piyasada yok, basılmıyor. Ben nereden bulayım bir kuruşu’ dedi. Son dönemdeki haberleri kendi lehine kullanan firmalar tüketiciler üzerinden haksız kazanç elde ediyor.”

“Marketler kuruşlarımızı vermiyor. Ne kadar fazla kasası varsa bir marketin o kadar çok kazanç elde ediyor. Her kasadan günde yüzlerce kişi geçiyor. Her kişinin kuruş bıraktığını ve bu marketin birçok şubesi olduğunu düşünürsek ne kadar haksız kazanç elde edebileceğini hesaplayın.Alışveriş yaptım tutarı 27.71 kuruş tuttu benden 27.75 kuruş aldılar. 1 kuruş için 5 kuruş mu alıyorsunuz diye sorunca akşam kasasının açık verdiğini gerekçe gösterdiler.

MARKETLERİN KURUŞ UYANIKLIĞI
“Marketler bütün ürünlerinde sonu 99 kuruş ile biten fiyatlandırma yapıyor. 1.99 TL, 4.99 TL,17.99 TL gibi. Fakat ürünü alıp kasaya gittiğinizde nakit ödeme yaparsanız sizden 1.99 yerine 2 TL 4.99 yerine 5 TL alıyorlar. Hatta 1.99 TL değerindeki üründen 3 adet alırsanız 1.99 x 3= 5.97 TL olması gerekirken 6 TL alıyor. Hiçbir yerde nakit ödeme yaptığınızda tutar yukarı yuvarlanmaz. Kayıt dışı kazanç elde ediliyor.”