Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington'daki bir çalışma yemeğinde buluştu. Davutoğlu ve Clinton, daha sonra yaptıkları ikili görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Davutoğlu, Clinton ile Kuzey Afrika'daki siyasi değişimleri, Tunus, Mısır ve Libya gibi ülkelere nasıl yardım edebileceklerini ele aldıklarını, buralarda başarı sağlanması için ABD ile omuz omuza çalıştıklarını belirtti.

Bölge halklarının talep ettiği, hukukun üstünlüğü, özgürlük, demokrasi, saydamlık, hesap verebilirlik gibi değerlerin Türkiye olarak her yerde savundukları değerler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Suriye halkının da bu hakları talep ettiğini kaydetti. Davutoğlu, "Maalesef Suriye rejimi barışçıl gösterilere karşı şiddet uyguladı ve bugün önümüzde gerçek bir insani trajedi yaşanmakta'' diye konuştu.


Davutoğlu, şunları söyledi: ''Clinton'la, Suriye'nin her yerinde gıda ve ilaç sıkıntısı nedeniyle acılar çeken halka insani yardımlar konusunda yeni bir girişim olması gerektiği üzerinde mutabık kaldık. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la dün bir görüşme yaptım ve Suriye halkının insani yardımlara erişiminin nasıl sağlanabileceği hususunda Türkiye olarak Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu nezdinde girişim başlattık. İkinci olarak, bunun bir siyasi boyutu var. Tunus'taki toplantı, Suriye halkına yönelik dayanışmanın gösterilmesi ve Suriye rejimine şiddet yanlısı politikalarını sürdüremeyecekleri yönünde güçlü ve net mesaj gönderilmesi bakımından önemli bir uluslararası platform olacak. Tabi ki, ABD ve diğer ortaklarımızla, gelişmelerin nasıl cereyan edeceğini yakından takip edeceğiz ve Suriye halkını savunmaya devam edeceğiz.''