Başbakan Erdoğan'ın 'iktidarı kaybetme pahasına da olsa çıkaracağız' dediği, çürük binaların yıkılarak kentsel dönüşümün sağlanmasını öngeren yasa tasarısına göre kiracılara da ev sahibi olma fırsatı doğdu. Geçen hafta Meclis'e sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nda, kiracılarla ilgili hükme de yer verildi. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan çürük binalarda oturan kiracılara da, düşük faizli kredi ve düşük taksitle ev sahibi olma imkanı sağlanacak. Bu yöntemle, yüz binlerce kiracının ev sahibi olmasının yolu açılmış olacak.

Star gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; Van depremin ardından, Türkiye genelindeki sağlıksız yapıları yıkarak depreme dayanıklı konutlar inşa etme kararı alan hükümet, bu tür yapılarda oturan kiracıları da unutmadı. Yasa tasarısında yer alan hükme göre 'anlaşma ile tahliye edilen, kamu eliyle yıkılan veya kamulaştırılan' çürük yapılardaki kiracılar ile sınırlı hak sahipleri de, desteklerden yararlanacak. Bu tür yapılarda en az bir yıldır ikamet eden veya bu yapılarda işyeri bulunan vatandaşlar 'dönüşüm hesabından' kredi kullanabilecek. Bu kapsamda bulunan kiracılar eğer konut sahibi olmak isterlerse 'dar gelirli ve yoksul' kabul edilecek ve TOKİ'nin, dar gelirli kesimler için yaptığı konutlardan uzun vadeli borçlanarak alabilecekler. TOKİ'nin halen dar gelirli kesimler için yaptığı konutların ödemeleri aylık 200-300 lira taksitle gerçekleştiriliyor. Aynı sistemin, çürük binalardaki kiracılar için de uygulanması söz konusu olacak.

Bina sahiplerinin hakları baki

Tasarıya göre, kiracılara tanınan haklar, aynı binaların sahiplerinin haklarında bir eksilmeye yol açmayacak. Çürük bina sahiplerine de, hisseleri oranında yeni konut imkanı sağlanacak. Örneğin, çürük bir binada evi olana, yeni konut teklifinde bulunulacak. Eğer evin değeri 50 bin lira, yeni alacağı evin değeri de 100 bin lira ise fark için devlet uzun vadeli kredi verecek. Ev sahibi, 50 bin liralık ev yerine 100 bin liralık sağlam konut sahibi olacak. Çürük yapılardaki kat malikleri ile kiracılara sağlanacak avantajlarla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ayrıntılı bir yönetmelik yayınlayacak. Yönetmelikte, yardım tutarları ve yardım alternatifleri yer alacak. Bu tür yapılarda konut sahibi olan vatandaş eğer kendi evinde oturuyorsa ve aynı yerden konut al-mak istiyorsa, devlet kira yardımında da bu-lunabilecek. Bu yardımdan, kiracılar yararlanamayacak. Sadece bir kişi yararlanabilecek. Kiracılar, düşük kredi ve sosyal konut sahibi olma imkanlarından faydalanacak.