Öcalan"la yakalandığı günden beri görüşülüyor

Hükümetin Öcalan"la görüştüğü iddialarına Adalet Bakanı Ergin"den de cevap geldi: Öcalan yakalanıp bu ülkeye getirildiği günden bu yana, terörle mücadele eden devletin istihbarat servisleri zaman zaman ihtiyaç duyduklarında görüşmüşlerdir. MHP"nin içinde olduğu hükümetler döneminde de bu olmuştur. Bugün başlamış bir süreç değildir, bir ihtiyaçtır...

Son günlerin en ateşli tartışması tam hızıyla sürüyor. Terör örgütünün başı Abdullah Öcalan"la pazarlık yapıldığı iddialarını Başbakan Erdoğan, “Bunu söylemek alçaklık, şerefsizlik” diye yalanlamış, 2 gün önce Ali Kırca"nın sunduğu Siyaset Meydanı"nda ise “Hükümet teröristle görüşmez, devletin istihbari kurumları temasta bulunabilir” demişti. Erdoğan muhalefetin sert suçlamaları üzerine de önceki gün Sivas mitinginde, “Bizden önce MHP, ANAP, DSP Öcalan"la görüşmedi mi” diye sorarak daha önceki iktidarların da bu tür temaslar kurduğunu ima etmişti. son açıklama ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin"den geldi. Ergin de Başbakan"ı doğrular bir açıklama yaparak, 11 yıldır görüşüldüğünü öne sürdü. İşte NTV"ye konuşan Adalet Bakanı"nın çarpıcı açıklamaları:

"MHP de hükümetteydi"

“Şunu peşinen söyleyeyim: Hiç kimse böylesine ulusal bir mesele üzerinden günlük siyasi polemiklere girmesin. Öcalan bu ülkeye yakalanıp getirildiği günden bu yana terörle mücadele eden devletin istihbarat servisleri zaman zaman ihtiyaç duyduklarında görüşmüşlerdir. Geçmişte de, MHP"nin içinde olduğu hükümetlerde de olmuştur. Bugün başlamış bir süreç değil, bir ihtiyaçtır. Getirildikten hemen sonra dönemin bakanlarından Mehmet Keçeciler"in de beyanı var.”
"Kurumlar teması sağlar"

“Anasol-D hükümeti döneminin bakanı, "Devlet görüşmeler yapıyordu biz de idamı kaldırdık" dedi. Bu belli bir organ değil birçok organ. Silahlı Kuvvetler"in istihbarat birimleri de olabilir. Burada önemli olan şudur: Devletin kendini savunma refleksi terörle mücadele noktasında ihtiyaç duyduğu argümanları kullanmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan da ifade etti. AK Parti buna tevessül etmez. Ama devletin güvenlik birimleri, istihbarat birimleri. Terörle mücadele konusunda ihtiyaç duydukları her türlü teması sağlarlar.”

"Biz her gün görüşüyoruz"

“Adalet Bakanlığı olarak her gün görüşüyoruz. Cezaevi müdürü, infaz memurları var. Şartların uygun olup olmadığını denetlerler. Adalet Bakanlığı personeli orayı yönetiyor. Her gün cezaevindeyiz, orada temsilcilerimiz var. Ama bakanlık müsteşarı gitmiş gibi bir şey sözkonusu değil. Daha önce de açıkladım. "Şu şahıs gitti görüştü" konularında bilgi sahibi değilim., İhtiyaç duyduğunda istihbarat birimleri, güvenlik birimleri görüşürler ve buna da savcı karar verir.”

"Pazarlık demek yanlış"

“Pazarlık görüşmeleri demek son derece yanlış. Siyaset kurumu olarak muhatabımız parlamentodaki meşru muhataplarımızdır. Anayasamızda yapılacak değişikliğe ilişkin getirilen hususlar 73 milyon için yapılmıştır. Demokratik özerklik gibi talepleri gündeme getiren BDP olsun, dağdaki terör unsurları olsun Türkiye"de ne sosyolojik, ne siyasi, ne de konjonktürde hiçbir karşılığı yoktur. Tartışılmasının ve konuşulmasının da doğru olmadığını düşünüyorum.”

DİP NOT: Öcalan, 15 Şubat 1999"da Kenya"da yakalanıp Türkiye"ye getirilmişti. O sırada iktidarda ANAP, DSP ve MHP"den oluşan koalisyon hükümeti vardı. Başbakan ise Bülent Ecevit"ti...

ATALAY DA AÇIKLAMA YAPTI

"20 Temmuz"u ben bilemem, MİT"e sorun"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hükümetin ve AK Parti"nin Öcalan ile görüşme konusunda bir girişiminin söz konusu olmadığını belirtirken, CHP"den gelen 20 Temmuz"da MİT Müsteşarı"nın Öcalan ile görüştüğü iddiası için de, “MİT benimle irtibatlı değil, onlara sormak lazım” dedi. Atalay CNN"de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Atalay"ın açıklamaları özetle şöyle:

ÖCALAN İLE PAZARLIK İDDİASI: Hükümet ve parti olarak böyle bir şey sözkonusu değil. Başbakan açıkladı, söylenecekler söylendi. Yeni bir açıklamaya gerek yok. Baştan beri bizim muhatabımız millettir dedim. Meclis çatısı altında en önemli görüşme mekanı olarak söyledim. Bunun dışında sözkonusu olmamıştır.

MİT MÜSTEŞARI GÖRÜŞTÜ MÜ?: Onlara sormak lazım. Benimle irtibatı olan bir kurum değil. Kendi çalışmalarımızla ilgili konuları ifade ediyorum, çalışmalarımız açık. Bu anayasa halk oylamasıyla hiçbir ilgisi yok. Öyle bir hüküm yok. Bunlara işaret eden herhangi bir konu yok. Vatandaşın kafasını karıştırmak adeta bir kara kampanya.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: Hepsi, terör örgütü, BDP de MHP de CHP de şu anda hak oylamasına karşı bu anayasa değişikliğine karşı tutum içinde. Hepsi bunu baltalamak istiyor. BDP de boykot çağrısı yaptı. Demokratik bir ülkede ne demek bu? Bir düşüncen olur sandığa gider "evet" veya "hayır" dersin. BPD özgürlüklerden söz eden bir parti. O zaman niye kaçıyorsun demokratik süreçlerden? Bu bir kara lekedir.

ÖZERKLİK TALEBİ: Bu tür şeyler gündemi saptırmadır. Türkiye"nin üniter yapısı var, güçlü bir ülke.

DÖRTYOL"DAKİ SALDIRI: O gün oradaki tahrik edenlerle ilgili iş yargıda. Çok özel tahrikler var. Bir şey söylemek istemiyorum. Raporlar büyük oranda tamamlandı. Gerek arabası alınan kişi gerek şehir merkezindeki tahrik. Partinin binası yakılıyor, belediye araçları söndürmek için tedbir almıyorlar. Hepsi dosyanın içinde. Bunlar, oradaki özel şeyler açığa çıkacak. Vatandaşın kendi iradesinde karşılıklı bir husumet kavga falan sözkonusu değil. Birileri bunları tahrik ediyor.“