Nakil için 8 kiloya ulaşması gereken Berk bebek, annesinden alacağı böbrekle yaşama yeniden tutunarak diyalize girmekten kurtulacak.Ordu'da yaşayan Erdem -Ümit Baş çiftinin 1 yaşındaki bebekleri anne karnında 5 aylıkken Multikisitik Displastik tanısına bağlı böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Bu şekilde dünyaya gelen 1 yaşındaki bebeği yaşatabilmek için ailesi seferber oldu. 1 yaşına kadar çocuklarını ilaçla yapılan tedavi ile diyalize bağlanmasını engelleyen aileye Samsun'daki doktorları son çare olarak, 'Ya diyaliz, ya böbrek nakli' dedi.

Aile içinde verilen karardan sonra Baş çifti, küçük yaşta çocuklara yaptığı nakillerle tanınan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne bir ay önce başvuru yaptı. Kısa süre önce Antalya'ya gelen aile, yapılan testlerin ardından minik Berk'in nakil için gerekli 8 kilogramın altında olduğunu belirledi. Aile aradan geçen bir aylık süre zarfında çocuklarının ağırlığının 8 kilograma yükselmesini sağladı. Minik Berk, annesi tarafından bağışlanan böbreğin nakil yapılacağı günü bekliyor.

ANNESİ SÜTÜNÜ GÖNDERDİ

Ordu'da bir kargo şirketinde çalışan 30 yaşındaki Erdem Baş, çocuğunun doğuştan Multikisitik Displastik tanısına bağlı bir böbreğini kaybettiğini diğer böbreğinde ise kist olduğunu söyledi. Minik oğlunun ikinci böbreğinin de işlevini yerine getirememesine üzülen baba Baş, şöyle konuştu: "Annesinin hamileliğinin beşinci ayında böbrekte sorun olduğunu söylediler. O saatten sonra yapacak bir şey yoktu. Çocuğumuzun dünyaya gelmesini beklemeye başladık. Doğumundan itibaren bir takım sıkıntılar yaşadık.

Böbreğimiz kötüydü. Anne Ordu'da kaldı. Ben oğlumla Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeydik. Bebeğimize anne sütü gerekliydi. Annesi Ordu'dan süt gönderiyor. O şekilde doyurduk. Bir hafta 10 gün orada kaldık. Zor bir süreç geçirdik."

Baba Erdem Baş, Samsun'da doktorların en son olarak, 'Ya nakil ya diyaliz' dediklerini belirterek şunları söyledi: "Oğlumun böbrek nakli olması gerekiyordu. Akdeniz Üniversitesi'nin böbrek naklindeki başarısını biliyorduk buraya geldik."

KARDEŞLERİN DUYARLILIĞI

Berk'e böbrek bağışı konusunda annesi ve iki çocuğunun önder olduğunu ifade eden baba Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle kızım Sılanaz ve diğer oğlum Berke, kardeşine böbreklerini vermek istediler. Ama onlar da küçüktü. Ben çalışıyorum ve sıkıntı olabilirdi. Anneden böbrek alınmasına karar verdik. Çocuğumuz küçük ama hastanesinin başarısını biliyoruz ve herhangi bir tedirginliğimiz yok"
 

ANNE FEDAKARLIĞI

30 yaşındaki ev hanımı Ümit Baş ise, çocuğunu bir yaşına getirinceye kadar birçok sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Böbrek nakli konusunda bir anne dürtüsü olarak bazen tedirginlikleri olduğunu kaydeden Ümit Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böbreğimi vermeye karar verdim. İnşallah doktorlarımızın da yardımıyla her şey güzel olacak. Kanımdaki üre oranı yükseldiği için bir kaç gün daha bekleyeceğiz. Berk, 1 yaşında ve 7 kilogram ağırlığındaydı. Nakil olması için 8 kilogram olması gerekiyordu. Bugün 8 kilogram ağılığına ulaştı.Nakil olacağımız günü bekliyoruz"