Türkiye ve İspanya hükümetlerinin öncülüğünde başlatılan ve ilki 15 - 16 Ocak tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı girişimi İkinci Yıllık Forumu, İstanbul Çırağan Palace Kempinski'de başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, foruma gelişinde NATO'nun yeni Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile ayaküstü sohbet etti. Erdoğan ile Rasmussen'in samimi ve gülerek konuştukları gözlendi.

İki gün sürecek toplantıya ABD Başkanı Barack Obama, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, NATO'nun yeni Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İran'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve Latin Amerika Birliği Başkanlığı görevini sürdüren Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet gibi üst düzey konuklar katılıyor. Bunun yanı sıra foruma 50'nin üstünde de bakanın katılacağı belirtildi.

Düşünce liderlerini, uluslararası kurum ve kuruluşları, medya mensuplarını, vakıfları, sivil toplum kuruluşlarını ve dini grupları İstanbul'da bir araya getiren İstanbul Forumu, uygulanabilir projeler geliştirmeleri amacıyla birlikte çalışabilmek için kara vericilere, fon sağlayıcılara ve taban örgütlerine yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor.

Forumun ilk gününde sabah saatlerinde çalışma kahvaltıları gerçekleştiriliyor. Medeniyetler İttifakı II. Forumu'nun açılış konuşmalarını ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Zapatero, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve Portekiz'in eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un yapacak.

Açılış konuşmalarının ardından başlayacak olan I. Genel Kurul Oturumu'nda "Kriz dönemlerinde Küresel Gündemi Şekillendirme - Kültürel Çeşitliliğin İyi Yönetişimi Neden Önemlidir?" konusu ele alınacak. Ardından Başbakan Tayip Erdoğan'ın davetliler için vereceği öğle yemeğine geçilecek.

Foruma öğleden sonra II. Genel Kurul Oturumu ile devam edilecek. Bu oturumda ise "Diyalogun Genişletilmesi ve İşbirliğini Güçlendirilmesi - Yenilikçi Politika ve Girişimlerin İrtibatlandırılması" konusu ele alınacak.
İkinci oturumun ardından da liderler, Anlayış Muhtırası imzalayacak. İmza töreninin ardından Dostlar Grubu Yüksek Düzeyli Beyin Fırtınası Toplantısı gerçekleştirilecek. Bu toplantının konusu ise "Medeniyetler İttifakı'na Bağlılığımızın Güçlendirilmesi" olacak.

Forumun birinci gününde son olarak eşzamanlı olarak altı farklı konuda çalıştaylar gerçekleştirilecek ve akşam saatlerinde Fikir Pazarı adlı bir oturum düzenlenecek. Akşam ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetliler onuruna resmbir akşam yemeği verecek.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Toplantı için alınan geniş güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Çırağan Sarayı'na akreditasyonu olmayan hiçkimse alınmıyor. Saraya gelen yollarda ve saray çevresinde polis yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Denizde ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi ekipleri ve Sahil Güvenlik ekiplerine ait 6 tekne güvenliği sağlıyor. Forumu yerli yabancı çok sayıda basın mensubu takip ediyor. Çırağan Sarayı'nın denize bakan bahçesinde dev bir basın çadırı oluşturuldu. Burada 270 kişinin aynı anda çalışabilmesi imkanı sağlandı. 100 adet diz üstü ve masa üstü bilgisayar basın mensuplarına tahsis edildi. Ayrıca basın mensupları 25 adet telefon, 3 adet faks,2 adet fotokopi makinesinden de istifade edebilecek. Basın merkezinde kablosuz internet erişimi sağlanıyor radyo yayınları için dı ISDN hatlarının yer aldığı 4 adet kabin oluşturuldu. Toplantılar TRT tarafından pool olarak verileceği için salona kamera alınmıyor. Toplantı başlerken fotoğraf çekimi için sadece foto muhabirlerinin girişine izin verildi. Fotoğrafların çekiminin ardından onlar da dışarı çıkarılacak. Basın çadırında görevlerini yürütecek olan medya mensupları TRT'nin yayınından faydalanmak durumunda. Basın mensupları için Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Arapça olmak üzere 4 dilde simultane tercüme yapılacak. Televizyon kuruluşları için de ayrıca bir platform oluşturuldu. Sarayın bahçesinde deniz manzaralı platformu kullanan televizyoncular merkezlerine gelişmeleri aktaracak.

"BU TOPRAKLAR BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜNÜN YURDU OLMUŞTUR"

Medeniyetler İttifakı Eş Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu topraklar daha çok barışın, hoş görünün, birlikte yaşama kültürünün birbirine saygı ve sevginin yurdu olmuştur. İstanbul bunun en bariz örneğidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Çırağan Sarayında başlayan "Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu"nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Medeniyetler İttifakı girişiminin BM Genel Sekreterinin açıklamasıyla 2005 yılı temmuz ayında hayata geçtiğini ve yaklaşık 4 yıllık bir çalışmayla ittifakın kapsamlı nitelik kazanarak kuramsallaştığını, alanında en ciddi ve somut yaklaşımlar ortaya koyan, çözüm ve projeler üreten bir yapı halini aldığını kaydetti.

Erdoğan, bu girişime ön ayak olan, eş sunuculuğunu Türkiye ile paylaşan ve "Medeniyetler İttifakı Birinci Forumu"na başarıyla ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero'ya, ittifakın yüzü ve sesi haline gelen engin vizyonuyla girişime değerli katkılarda bulunan Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio'ya ve başından beri girişimi sahiplenip yönlendiren ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a teşekkür etti.

İttifakın ikinci forumunu İstanbul'da yapıyor olmaktan ülke ve millet olarak büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Dünyanın tüm coğrafyaları gibi bu coğrafya da tarih boyunca zaman zaman çatışmalara, savaşlara, acılara sahne oldu. Ancak şunu mutlulukla ifade etmeliyim ki, bu topraklar daha çok barışın, hoşgörünün, birlikte yaşama kültürünün, birbirine saygı ve sevginin yurdu olmuştur. İstanbul bunun en bariz örneğidir. İstanbul, sadece Avrupa ve Asya'yı birleştirmekle kalmıyor. İstanbul, Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişme noktasında bulunmakla kalmıyor. İstanbul, aynı zamanda kültürleri, medeniyetleri, ırkları, dinleri ve dilleri de tarihin potasında kaynaştıran, uzlaştıran bir şehir olarak dünyada haklı bir konumda bulunuyor. '2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti' olarak kabul edilen İstanbul, tarih boyunca olduğu gibi, bugün de dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları göndermeye devam ediyor."

Başbakan Erdoğan, birkaç kilometre mesafedeki İstanbul Arkeoloji Müzesinde tarihteki ilk yazılı anlaşmanın aslını görebilmenin mümkün olduğunu belirterek, "Bir örneği New York'taki BM binasında Güvenlik Konseyi odasının çıkışında yer alan bu anlaşma, MÖ 1279 yılında Kadeş'te imzalanmış. Hitit ile Mısır uygarlıkları arasında savaşa son vererek karşılıklı yardım ve işbirliği dönemini başlatıyor" dedi.

Sabah