TBMM Başkanı Cemil Çiçek, muhalefet partilerinin sert tepkisine neden olan Meclis İçtüzük değişikliğinde AKP'nin teklifinin dışında yeni öneriler sunarak uzlaşma aradı. Önerileri değerlendiren Grup Başkanvekilleri yeniden bir araya gelecek.

Çiçek başkanlığında Meclis Başkanılğında yapılan kahvaltılı toplantıya AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Mahir Ünal, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural ile BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan katıldı. Yaklaşık iki saat süren toplantı çıkışında ilk açıklama AKP Grup Başkanvekili Elitaş'tan geldi Elitaş, iktidar gurubu olarak uzlaşmak için ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerini belirterek, "Sayın Başkan bazı tekliflerde bulundu. O teklifleri bütün siyasi parti grupları değerlendirecek; devam edeceğiz" dedi. AKP olarak bu teklifleri kabul edip etmediklerinin sorulması üzerine Elitaş, "Hayır, Sayın Başkan'ın tekliflerini biz de değerlendireceğiz, muhalefet de değerlendirecek" dedi. Elitaş şunları söyledi:

"Zaten bir tek ihtilaf konusu olan, grup önerileri ile ilgili 19. maddedeki kısım. Biz sadece, "grup önerisi veren 5 dakika konuşsun' dedik. Sayın Başkan haftada bir gün, Salı günü iki lehte iki aleyhte olmak üzere 5'er dakikadan 20 dakika olsun' diye ifade ettiler. Muhalefet partileri her gün olsun, 10 dakika olsun diyor. Bunu her iki taraf da değerlendirecek."

CHP ÇİÇEK'İN ÖNERİSİNE SICAK BAKMIYOR
CHP grup Başkanvekili Hamzaçebi, Meclis İçtüzük Değişikliği teklifinin ana konusunun muhalefet partilerinin grup önergeleri üzerindeki konuşma sürelerinin kısalması olduğunu belirterek, Meclis Başkanının AKP'nin önerisinden farklı bir öneri sunduğunu söyledi. İki önerinin de ortak noktasının Meclis'te söz hakkının kısıtlanması olarak ortaya çıktığını söyleyen Hamzaçebi, "Başkan uzlaşmayı istiyor. Siyasi partilerin arasındaki uzlaşmayı gözetiyor, bu zemini yaratmak için çaba gösteriyor. Karar siyasi partilerin ama ana görev AKP'nindir" dedi.

AKP'nin muhalefet partilerinin grup önergelerindeki konuşma süresini kısıtlama yönündeki isteğinden vazgeçmediğini belirten Hamzaçebi, "Başkanın önerisine katılıp katılmayacaklarını bilmiyoruz. Biz CHP olarak muhalefet partilerinin konuşma haklarının kısıtlanması anlamına gelecek hiçbir düzenlemeye olumlu bakmıyoruz bakmayacağız, destek vermemiz de söz konusu değil" dedi.

GRUP BAŞKANVEKİLLERİ YENİDEN TOPLANACAK
Meclis Başkanı Çiçek'in getirdiği yeni öneri parti gruplarınca değerlendirilecek. Grup Başkanvekilleri saat 13.30'da yeniden bir araya gelerek öneriye yönelik değerlendirmelerini yapacak.

Meclis Genel Kurulu'nda daha önce programlandığı gibi içtüzük değişikliği teklifini görüşmek üzere saat 14.00'de toplanacak.

GENEL KURULU CEMİL ÇİÇEK YÖNETECEK
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Genel Kurulunu bugün Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yöneteceğini açıkladı.

Elitaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Sayın Sadık Yakut'un rahatsızlığından dolayı Meclis Başkanımız Genel Kurulu idare edecek. Sayın Meral Akşener ile Sayın Güldal Mumcu, komisyon sıralarına oturmuş olsalardı, Sayın Başkan, Genel Kurulu yönetmeyecekti ama iki Meclis Başkanvekilinin oturmama niyetlerini duyduk. Saat 14.00'de Meclis Başkanımız idare edecek'' dedi.