Ankara'dan operasyon öncesi bize 'sınır bölgesindeki kara unsurlarınızı çekin' talimatı verildi . 1 saat önce bölge geçici olarak uçuşa yasak bölge ilan edildi. Bombalama olduğunu sonradan öğrendik .

Heyet, olayda sorumluluğu olduğu gerekçesiyle görev yeri değiştirilen Gülyazı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Hüseyin Onur Güney ile 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Erhan Patır, 22'nci Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan'ı da dinledi.

Tümgeneral İlhan Bölük, heyete şu bilgileri verdi: "Ankara'dan operasyon öncesi 'sınır bölgesindeki kara unsurlarınızı çekin' talimatı verildi . 1 saat önce bölge geçici olarak uçuşa yasak bölge ilan edildi . Böyle bir talimat her zaman bir bombalama yapılacağı anlamına gelmiyor . Burada yapılacak bir hava harekâtında biz devre dışıyız . Bombalama olduğunu sonradan öğrendik . O bölgedeki vatandaşlarımız askere, devlete yardımcı olan insanlar . Onların nezdinde güven kaybına uğramaktan rahatsızlık duyuyoruz . "

Sorsalar söylerdim

Gülyazı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Vehbi Göçmen, hava harekâtında kendileri ile koordineli bir iletişim kurulmadığını belirterek, "Sorsalardı, bunların kaçakçı olduklarını söylerdim" diye konuştu . Olay gecesi Heron görüntülerini izleyen Astsubay Göçmen, görüntü alıp çözümleme işleminin rutin olduğunu, kendilerinin buradan bir çıkarım yapmayıp görüntüleri iletmekle yetindiklerini anlattı . Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, milletvekillerine, "Köye gittiğimiz zaman tepkiyle karşı karşıya kalıyoruz . Vatandaş bize sürekli doğru da yanlış da olsa soruyor . Bu soruların net ve berrak bir şekilde bir an önce açığa kavuşturulması hepimizi rahatlatır . Gelişiniz omuzlarımızın üzerindeki yükü hafifletecektir . Parlamentomuzun böyle bir tasarrufta bulunması olayın aydınlatılmasına katkı sunan en önemli parametredir" dedi .

STK'lar dinlendi

Heyet, önceki akşam, aralarında Baro ve Ticaret Odası başkanlarının da bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle de bir araya geldi . Bölgede devletin sicilinin bozuk olduğunu belirten temsilciler, "Burada güven sorunu var . Son teknolojiye rağmen bu olay çözülmemiştir, bu da halkın devlete olan güvenini azaltıyor . Şu anda kaçak çay içiyoruz, bunun adına da kaçakçılık diyoruz, bu abesle iştigaldir" dedi .

Görüntü izleyecekler

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, olayın gerçekleştiği yerin üzerinde helikopterle 5 kez turladıklarını ve ailelerin tümünü dinlediklerini belirterek şunları söyledi: "Resmin tamamını görmeden fikir beyan etmek kamuoyunu yanıltabilir . Artık Türkiye'de hiçbir şey gizli kapaklı kalamaz . Bu olay aydınlanmalı ki vatandaşlarımızın kafalarında herhangi bir soru işareti kalmasın . Millet devlet bütünleşmesi tesis edilsin . Ankara'ya dönünce de heron görüntülerini izleyeceğiz . "

Mezarlık ziyareti

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri inceleme için geldikleri Gülyazı'da ölenlerin mezarlarını ziyaret ederek, dualar okudu . AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ da yasin okudu . Heyette yer alan AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da kadınlarla bir araya gelerek görüştü . Heyet üyeleri daha sonra sınıra giden ve kaçakçıların kullandığı yolun başında inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı . Heyet üyeleri, incelemenin ardından Uludere ilçe merkezine hareket etti .

Hürriyet