Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, bu yıl gelen hasta sayısı ile geçen yılki vaka sayısını karşılaştırdıklarında bir miktar azalma olduğunu söyledi. Köksal, ''Geçen yıl hastanemizde 80 civarında vaka izledik. İki hastamızı kaybettik, onların dışındaki hastalarımızı sağlıkla taburcu ettik. Türkiye'de mortalite bakımından en düşük rakama sahibiz. Bunu da hem vakalarımızın duyarlı olmasına hem de bizim tedavi yaklaşımlarımızla sağladığımızı düşünüyorum'' dedi.

Köksal, havaların geç ısınmasına bağlı olarak vaka görülmesinde de geçmiş yıllara göre gecikme yaşandığına dikkati çekerek, ''Hastanemize bu yıl 15 vaka müracaat etti. Toplum bilinçlendikçe vaka sayısı azalacaktır. Vaka sayısındaki azalma hastalığın yok olduğu anlamına gelmez. Yoksa keneler hala enfekte, onların kökü kazınmış değil'' diye konuştu.

KENEDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT
Kırsal alanda piknik yapan, işi icabı hayvancılık ya da tarımla uğraşan kişilere hastalığın bulaşma riski olduğunu belirten Köksal, şöyle devam etti: ''Keneden korunmak için kişisel önlem olarak çorap giyinerek, pantolon paçalarını çorap içine sokmaya dikkat edilmeli. Eldiven giyinmeleri ve uzun kollu bir şey giyinerek kol ağızlarını eldivenin içine sokmaları gerekmektedir. Bütün bunlara rağmen keneyle temas olabiliyor ve kene vücutlarına yapışabiliyor. Bu durumu fark ettikleri zaman da ilkel usullerle asla çıkarmasınlar, çünkü kene vantuz gibi deriyi tutarak, kendisini rahatsız hissedeceği en ufak tehlikede vücudundaki virüsü kusuyor. İşte bu sırada virüsü insanlara bulaştırıyor. Bu nedenle en yakın sağlık kuruluşuna gitsinler. Biz bütün sağlık personeline çok ciddi eğitimler verdik, hepsi keneyi nasıl çıkartacağını biliyor.''

SAĞLIK GÜVENCESİ ARANMIYOR
Prof. Dr. Köksal, hastalığın 3 ile 9 gün kadar kuluçka süresi olduğunu ifade ederek, ''Kanamalarla, yüksek ateşle, ishalle, karın ağrısıyla sağlık kuruluşlarına başvuruyorlar, ama artık bu vakitten sonra KKKA hastalığı belirti vermeye başlamıştır ve geç kalınmıştır. Bizim bir önerimiz de bu hastalık belirtileri olan kişilerin en kısa zamanda hastaneye başvurmaları, çünkü tedavide ana kriter, geç kalınmadan sağlık kuruluşlarına başvurulması, önlemlerin alınması ve destek tedavilerin verilmesidir. Sağlık Bakanlığımız da bu hastalığın üzerinde çok ciddi durmaktadır. Özel koşullar sağlamıştır, örneğin bu hastalıkta sağlık güvencesi aranmamaktadır, koşulsuz olarak her sağlık kuruluşundan yararlanma hakları vardır'' diye konuştu.

İLKEL USULLERLE ALINMASI SAKINCALI
Gümüşhane'de hayvancılıkla uğraşan Ali Haydar Yılmaz (56), KKKA hastalığı görülmesi nedeniyle hastanede tedavi edildi. Yılmaz, hayvanların bakımını yaptıktan sonra omuzunda kene olduğunu fark ettiğini anlatarak, ''İlkel davrandık, elimle omuzumdan keneyi aldım ve öldürdüm. İlerleyen saatlerde gece uyurken burnum kanadı ve ayaklarımdan başlayarak ateşim yükseldi'' dedi.

Hastaneye müracaat ettiğinde KKKA tespit edildiğini ifade eden Yılmaz, ''Tedavim burada yapıldı. Benim tavsiyem, kene üzerine oturan kişi en kısa sürede hekime başvurmalıdır. İlkel usullerle alınması sakıncalı'' ifadesini kullandı.