Bursa İnegöl"de önceki gece Doğulu bir minibüs şoförüyle kahvede oturan gençler arasında çıkan bıçaklı kavga, "2 kişi öldü" dedikodusunun yayılmasıyla çığrından çıktı. Karakolun taşlanmasına, polis otolarının devrilip yakılmasına varan olaylar, sabaha kadar sürdü...

İnegöl"ü savaş alanına çeviren olay, önceki akşam başladı. İddiaya göre, Orhaniye Mahallesi"nde oturan bir genç, saat 18.00 sıralarında arkadaşı olan Doğu kökenli bir minibüs sürücüsünden alacağını istedi. Çıkan tartışma kavgaya dönüşürken, kahvedekiler şoförü dövdü.

Şoför, yakınlarını topladı

Bunu kabullenemeyen minibüs sürücüsü, bir süre sonra kardeşlerini ve akrabalarını yanına alarak, minibüsüyle kavganın meydana geldiği yere tekrar geldi ve aradıkları gençlerle kahvede karşılaştı. Çıkan arbedede Doğu kökenli minibüs sürücüsünün yakınları, karşı gruptan 6 kişiyi bıçak ve sopalarla yaraladı. 5 şüpheli minibüsle kaçarken, yaralılar İnegöl Devlet Hastanesi"ne kaldırıldı. Olayı öğrenen yaralıların yakınları hastaneyi birbirine kattı. Kaçan 5 şüpheli ise kısa sürede yakalandı.

Konserden çıkıp geldiler

Şüphelilerin yakalandığını öğrenen yaralının akrabaları ve arkadaşları, Merkez Karakolu"nun önünde toplanmaya başladı. Bir yanlış anlama sonucu kavgada 2 kişinin öldüğü haberi tüm ilçeye yayıldı. Bu haber İnegöl Kültürpark"ta Emel Sayın"ın verdiği konser alanına da ulaştı. 2 kişinin öldüğünü sanan alkollü kalabalık bir grup da, konseri yarım bırakıp karakol önündeki kalabalığa katıldı ve yaşanan gerginliği tırmandırmaya başladı. Alkollü gençler, "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları eşliğinde karakola taş atmaya başladı. Birbirlerini galeyana getiren gençler daha sonra karakolun önündeki biri panzer 7 polis aracını devirip ateşe verdi. Kısa sürede sayıları 2 bine ulaşan öfkeli kalabalık, bazı işyerleri ve bankaların camlarını da kırıp, güvenlik kameralarını kullanılamaz hale getirdi.

Yolu kapadılar, Vali giremedi

Kalabalık daha sonra belediyeye yönelip park halinde olan bazı sivil araçlarla, Zabıta Müdürlüğü"ne ait 2 araç ve 1 ambulansa da hasar verdi. Olayların giderek büyümesi üzerine, 162 bin nüfuslu ilçedeki polis gücü yetersiz kaldı ve Bursa"dan takviye birlikler istendi. İlçe merkezindeki gerginlik devam ederken, diğer taraftan sayıları bine yaklaşan Doğu kökenliler de İnegöl"ün Bursa ve Eskişehir ile ulaşımını sağlayan karayolunu, ulaşıma kapattı. Bu yüzden Bursa Valisi Şehabettin Harput, İnegöl"e giremedi. Vali ilçenin öbür ucundan gelebildi.

Jandarmadan takviye

Olayların yatışmaya başladığı sırada, kontrolün tamamen ele alınması için saat 03.30 sıralarında da ilçeye 100 kişilik jandarma ekibi geldi. Polis ve jandarma Merkez Karakolu önünde etten duvar oluşturdu. Burada bekleyen kalabalık, bu kez olaylar sırasında gözaltına alınan 2 arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Taraflar ancak sabah saat 05.00 sıralarında sakinleşebildi. Olaylarda toplam 44 kişi gözaltına alındı. Polis olaylara karıştığını tespit ettiği saldırganları, tek tek evlerinden topladı.

"Aklı selimden uzak, çılgınca bir hareket"

Bursa Valisi Şahabettin Harput: “Bir dedikoduyla, aklı selimden uzak insanların, ne yaptıklarını bilmeden çılgınca yaptıkları bir hareket, Bursamıza ciddi bir sıkıntı yaşattı. Olaya karışanların büyük bir çoğunluğu, alkollü ve bilinçsizce hareket ediyor. Olaylar sırasında "2kişi ölmüştür" diye bir dedikodu çıkmış. “O zaman bu insanların üzerine gidelim” denilmiş. Şuursuzca, bilinçsizce ve çılgınca bir fikir. Böyle bir şeyi kim söyler nasıl söyler?”

5 BİN

Son yıllarda Doğu"dan yoğun göç alan İnegöl"ün nüfusu 162 bin. Bursa Valisi Harput"un verdiği bilgilere göre ilçede 5 binin üzerinde Doğulu yaşıyor.

"MHP"nin mitingine rastlaması manidar"

BDP (Barış ve Demokrasi Partisi), minibüsçüler arasında sıradan tartışma gibi başlayan kavganın Kürtlere karşı bir linç girişimi olduğunu ileri sürdü. Parti genel merkezinden yapılan açıklamada, olayın taraflardan birinin Kürt olması sebebiyle etnik bir kavgaya dönüştürüldüğü savunuldu. Açıklamada olayın Bursa"da aynı gün yapılan MHP mitinginin ardından yaşanmasına da dikkat çekildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay: "İstihbaratçıları ve müfettişleri gönderdim"

“Kavga, daha önce yapılan bir alışveriş nedeniyle çıkmış. Mülkiye ve emniyet müfettişleri ve istihbaratçı gönderdim. Kimler bu tür tahrikleri yaptılar detaylarına ineceğiz. Böyle şeylere asla müsaade etmeyiz. İzinler iptal edildi. Yaşananlar siyasi mecraya çekilmemeli.”

Vatan