TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, Fransa’nın “Soykırımı İnkar Yasası” hakkında, devletin en yetkili makamlarının bile “Sen önce kendi geçmişinle yüzleş” dediğini, bunun savunma değil, teslimiyet ve kabulleniş olduğunu söyledi.

TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan, Fransa’nın “Soykırımı İnkar Yasası” hakkında, devletin en yetkili makamlarının bile “Sen önce kendi geçmişinle yüzleş” dediğini, bunun savunma değil, teslimiyet ve kabulleniş olduğunu söyledi.

Gürkan, Ulusal Eğitim Derneği’nde katıldığı bir konferansta, “Soykırımı İnkar Yasası” konusunda yapılması gereken ilk şeyin, “Tencere dibin kara, seninki benden kara” edebiyatından vazgeçmek olduğunu belirtti. Soykırım tartışmasının ilgi ve bilgiyle takip edilmediğini vurgulayan Gürkan, önyargıların bilgiyle kırılması gerektiğini dile getirdi.

“YARGI MÜCADELESİNİ BAŞLATMALIYIZ”

İddiaların her şeyden önce “Soykırım suçu nedir” üzerinden tartışılması gerektiğini bildiren Gürkan, Türkiye’nin ve Türk milletinin soykırım yapmakla suçlanmasının “nefret suçu” olduğunu vurgulayarak, “Daha önce yaptığım açıklamada da Fransız Parlamentosu’nun nefret suçu işlediğini söyledim. Yurt dışındaki soydaşlarımızı örgütleyip yargı mücadelesini başlatmalıyız. Fransız yasalarında nefret suçu var ve Türklere karşı nefret suçu işliyorlar” dedi.

Sivil bir topluluğun savaş koşullarında “güvenlik ve askeri nedenler”den dolayı bir yerden başka bir yere taşınmasının Cenevre Sözleşmesi’nde tanımlandığına dikkat çeken Gürkan, şunları ekledi:
“Tehcirde hayatını yitiren Ermeniler için acı duyuyorum. Bu bir savaş koşulu, burada yaşanan acılar doğrudur; ancak bu askeri nedenleri göz ardı etmemize neden değildir. Hayatını kaybeden Ermenilerin olması da bunun soykırım olduğu anlamına gelmez. Halk birbirine karşı silahlanmıştı, yani güvenlik gerekçesi de vardı. Yaşanan acıları göz ardı etmemek gerekir; ama bu acılar da bir ulusu soykırımcı ilan ettiremez.

Bu konuda önce kendimizi eğitmemiz gerekiyor. Malta Soruşturması dosyasının İngiltere’den istenmesi gerekiyor. Konuyla ilgili yasaları olan ülkelerin aydınlarından destek alalım. Parlamentolar da nefret suçu işleyebiliyor. Parlamentolar ifade özgürlüğünü engelleyici yasalar yapamaz.”

Gürkan, konuşmasının ardından “Ermeni Sorununu Anlamak (Önyargıları Aşmak ve Nefretten Arınmak)” kitabını imzaladı ve katılımcılarla sohbet etti.