Adıyaman Fatih Mahallesi'nde oturan Ali ve Kiraz Özçalkap'ın 1.5 yaşındaki oğulları Diyar, 40 günlük iken kalça kırığı şikayetiyle hastaneye götürüldü. Ailenin hastane macerası o günden beri sürüyor.
Türkiye'nin değişik illerine götürülen ve hastalığına tanı konulamayan 1.5 yaşındaki Diyar, son olarak Kahramanmaraş'ta özel bir hastanede gırtlağından delik açılarak rahat nefes alması sağlandı. Aile çocuklarını eve getirdi fakat bakımının yapılması ve beslenmesinin sağlanması için tıbbi cihazlar gerekiyordu. Aile gerekli olan tıbbı cihazları devletin yardımıyla aldı. Yoğun bakım servisini andıran evin odasına konulan cihazlar ile küçük Diyar'ın hayatta kalması sağlanıyor. Anne Kiraz Özçalkap, kendilerine verilen cihazları kullanabilmek için eğitim aldı. Aldığı eğitim ile çocuğunun bakım ve beslenmesini sağladı. Aile devletin kendilerine cihazlar noktasında yardımda bulunduğunu fakat aspiratör sondası ve mama torbasına aylık ortalama 500 TL ödediklerini ve bütçelerinin buna elverişli olmadığını ifade etti.
Devlete özürlü bakım parası almak için müracaat eden aile, ilgili kurumdan gelecek cevabı bekliyor. Geçtiğimiz hafta kar yağışı ile elektrikleri kesilen ailenin çocuğu ölümden döndü. Eve emanet jeneratör getiren aile, çocuğunu ölmekten son anda kurtardı. Aile çocuğun oksijen oranı ve enfeksiyon kapmaması için evde soba ya da kalorifer yakamıyor. Isıtıcı kullanan aileye bir ayda yaklaşık 250 TL fatura geldi. Elektrik faturalarının bu şekilde gelmesi halinde ödeyemeyeceklerini belirten aile,
elektrikleri kesilirse çocuklarının öleceğini ifade etti.
Anne Kiraz Özçalkap, hastane maceralarının Diyar'ın 40 günlükken başladığını belirterek, "İlk 40 günlükken ben hastaneye kalça çıkıklığı şüphesiyle götürdüm. Hafif bir öksürük şikayeti de vardı. Bana doktorlar 'bu çocuk nasıl yaşıyor' diye sordular. Biz fark etmedik ama renginde bir karartı falan varmış. Birçok doktora ve birçok hastaneye gittik. En son Kahramanmaraş'ta bir hastanede boğazı delindi. Çocuğumuzu birkaç aydan beri eve getirdik ve evde bakıyoruz. Makinelerin kullanımı ile ilgili eğitim aldım" dedi.
Baba Ali Özçalkap ise hastanelerde olmayan cihazların kendilerinde olduğunu belirterek, "Adıyaman Kadın Doğum Hastanesi'nde bulunmayan cihazlar şuan bizim evimizde var. Sağ olsun devletimiz bize bunların hepsini verdi. Ama verene kadar da akla karayı seçtim. Son kar yağışında elektrikler kesilince çocuk fenalaştı ve ben sabah erkenden jeneratör aramaya çıktım. Allah razı olsun bir arkadaştan jeneratör emaneten aldık. Eve geldiğimde 112 ambulansı içersinde görevliler çocuğuma müdahale ediyordu. Odanın oksijen oranı ve enfeksiyon riskine karşı evde ısıtıcı kullanıyorum. Çünkü çocuğun boğazı delik olduğu için yani enfeksiyon kapma riski yüzde 90 oranındadır. Cihazlar elektrikle çalışıyor. Bana önceden gelen fatura çocuk yokken, en fazla 30 TL iken şuan bir aylık faturam yaklaşık 250 TL'dir. Böyle giderse ben bu faturaları ödeyemem ve elektriğim kesilir" diye konuştu.