İzmir karayolunun Balıkesir- Burhaniye- Havran- Ayvalık kavşağına dikilen üç boyutlu dev tabeladaki yazılar, belediye başkanları değiştikçe değişiyor. 1999'da Başkan seçilen MHP'li Tuncay Kılıç'ın diktirdiği tabeladaki figür ve yazılar, 2004 yılında seçilen AK Partili başkanYunus Bozbey tarafından değiştirildi. Ancak 29 Mart'ta başkanlığı yine kazanan Tuncay Kılıç, önceki figür ve yazıları yeniden koydurttu.

1999 Yılı Mart ayında başkan seçilen MHP'li Tuncay Kılıç, Edremit- Burhaniye- Havran yol kavşağına her yönden görülebilen dev bir tabela dikti. Kazdağları ve efe figürleri yerleştirilen tabelanın üzerine `Efeler Toprağı Edremit'e, Efeler Dağı Kazdağı'na Hoşgeldiniz' yazısını koydurdu. Bu yazı, Kılıç'ın görev yaptığı 5 yıllık süre içinde yerinde kaldı ve deforme oldukça yenilendi. 2004 yerel seçimlerinde göreve gelen AK Partili Yunus Bozbey, "Kentler, ilçeler daha çağdaş kimlikleriyle ve üretimleriyle anılmalı" diyerek tabeladaki efe figürünü kaldırıp, zeytin figürü koydurdu ve yazıyı da `Zeytin diyarı Edremit'e hoşgeldiniz', `Edremit, jeotermal ile ısınıyor' diye değiştirdi. Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerle tekrar işbaşına gelen MHP'li Tuncay Kılıç, tabelayı yeniden değiştirdi ve ilçenin `efe' kimliği yine öne çıkarıldı.

`HER EDREMİTLİ EFE'DİR'

Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, `Efe'nin mert, yiğit demek olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Edremit gençleri, Edremit efeleri Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri yararlılıklarla Atatürk'ün övgüsüne mahzar olmuşlardır. Kuvay-ı Milliye'nin de temeli burada atılmıştır. Türk Kurtuluş Savaşı'nın öncü teşkilatının önderlerinden ve isim babası olan Edremit Kaymakamı Şehit Hamdibey, Yarbay Ali Çetinkaya ve Edremit'in gençleriyle kurtuluş meşalesini yakmıştır. Edremit efeleri, kurtuluş savaşı yıllarında haklı bir üne kavuşmuştur. Her Edrimitli yiğittir, merttir, bunlar güzel özelliklerdir. Dolayısıyla her Edremitli efedir. Edremit'in dünü, bugünü ve geçmişi ile yok olmaması için, yeni nesillere aktarılmasını görev kabul ediyoruz. Efeler diyarı Edremit'in mazisini unutmadık ve unutturmamak için çalışıyoruz."

`EDREMİT'İN EFESİYİM'

İlçenin tarihinde ve folklöründe geniş yer tutan efelik kültürüne oldukça meraklı olan Kılıç, geçen eylül ayında Şükrü Tunar Merkezi'nde bir araya gelen Kent Konseyi'nin ilk toplantısında yaptığı açılış konuşmasında da kendisini `Edremit'in efesi' ilan etmiş, "İtirazı olan varsa çıksın" diye de meydan okumuştu. / DHA