MECLİS, 74 yıldır rafa kaldırılan Dersim dosyasını açma kararı aldı. Dersim Katliamı’nın yeniden gündeme gelmesinin ardından TBMM’ye yapılan 150’yi aşkın başvuru üzerine harekete geçen Meclis Dilekçe Komisyonu, Dersim olaylarıyla ilgili bir alt komisyon kurulmasını kararlaştırdı. Bu hafta kurulması beklenen alt komisyon, Dersim mağdurlarını dinleyecek, devletin arşivlerinde olayı araştıracak.

Alt komisyon bu hafta kurulacak

Yeniden gündeme gelen 1938 Dersim olaylarıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özür dilemesinin ardından, Dersimliler tazminat için TBMM’ye başvurmuştu. Meclis Dilekçe Komisyonu, 150’nin üzerinde Dersim mağdurunun yaptığı başvuru doğrultusunda, olayı inceleme kararı aldı. Komisyon bir alt komisyon kurarak, hem mağdurları dinlemeyi, hem arşivleri incelemeyi planlıyor. Önümüzdeki hafta kurulması beklenen alt komisyon, olayın yaşayan canlı tanıklarını da dinleyecek. AK Parti Çanakkale Milletvekili ve Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş Dersim olaylarıyla ilgili 150’yi aşkın başvuru aldıklarını belirterek, başvurular konusunda ilgili kurumlarla yazışmaya başladıklarını söyledi. Daniş, “Bu kadar yoğun başvurunun olduğu bir konuda alt komisyon kurmanın uygun olacağını düşünüyoruz. Toplumda da bir beklenti var. Genelkurmay ve diğer kurumların arşivlerinde belgeler olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Cevaplar gelmeye başladı bile

Meclis Dilekçe Komisyonu, Dersim olayları konusunda, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Genelkurmay’a yazarak, bugüne kadar yapılan işlemler ve arşivlerde bulunan belgelerin tümünün Meclis’e gönderilmesini istedi. Başbakanlık, Devlet Arşivleri’nin araştırmacıların kullanımına açıldığını Meclis’e bildirirken, Kültür Bakanlığı da ne gerekiyorsa yapılacağını bildirdi ve müze önerisini getirdi.

Dersim dilekçeleri imha edilmiş

Dersim konusunun gündeme gelmesinin ardından Meclis Dilekçe Komisyonu yaptığı araştırmada, Dersim dilekçelerinin imha edildiğini tespit etti. Dersim mağdurlarının 1939’da TBMM’ye gönderdiği 200’ü aşkın dilekçesiyle ilgili sadece komisyonun hazırladığı karar cetveli bulunuyor. Sürgün edilen Dersimlilerin gönderdiği dilekçelerde memleketlerine dönme ve toprak talepleri dikkat çekiyor. O dönemde Dersim mağdurlarının memlekete nakil talepleri, İskan Kanunu gerekçe gösterilerek reddedilmiş. Komisyon araştırmasında Türk kültürünün gelişmediği yerlerde oturduğu düşünülen kişilerin başka yerlere nakillerinin hedeflendiği, yine aşiret reisi, beyi vs. gibi kişilerin başka yerlere nakillerinin hedeflendiğinin anlaşıldığı görüşünü dile getirirken, söz konusu kanun hükümlerinin ise 1947 tarihli ve 5098 sayılı Kanunla kaldırıldığı görüşüne yer verdi.

star