“Tüm dünyada aşırı kilolu bireylerin sayısının her geçen gün artması ile obezite, sağlığı tehdit eden önemli hastalıklar arasında yer alıyor. Araştırmalara göre Avrupa"da yaşayan tüm kadınların yüzde 36"sı, erkeklerin yüzde 23"ü ve çocukların da yaklaşık üçte biri aşırı kilolu.

Çağın hastalığı olarak adlandırılan obezite, aynı zamanda başka hastalıklar için de tetikleyici rol oynuyor.
Son yıllarda giderek daha yaygın bir durum alan modern yaşam tarzı ve buna bağlı olarak değişen beslenme alışkanlıkları sonucu artış gösteren obezite sorunu ile sebebi belirlenemeyen taş hastalığı oranlarındaki artış birbirine paralellik gösteriyor.


Aşırı kilo sorunlara yol açıyor

Bu durum aşırı kilonun idrar yolları taş hastalığının sıklığındaki artış ile olabilecek muhtemel ilişkisini gösteriyor. Modern hayatla birlikte son yıllarda hayvansal protein, rafine karbonhidrat ve tuz içeriği zengin olan besinlerin tüketimi arttı.

Alınan sıvı miktarı azaldı ve bu tarz beslenme de idrar yollarında taş oluşum riskini artırdı. Bunun sonucunda aşırı kilolu kişilerde idrar yollarında taş hastalığı riski de dikkat edilmesi gereken problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şahıslarda sık rastlanılan şeker hastalığı oranı ve şişmanlık durumu ile ortaya çıkan diğer birtakım metabolik bozukluklar idrar içeriğinde ortaya çıkardıkları değişiklikler ile taş oluşumuna altyapı hazırlamaktadır.


Önce kilo vermek gerekiyor

Yapılan bilimsel çalışmalarda taş hastalığına yol açan değişikliklerin özellikle aşırı kilolu kadınlarda daha fazla ortaya çıkıyor.

Bu konu ile ilgili olarak Almanya"da böbrek ve idrar yollarında taş saptanan hastalar arasında yapılan bir çalışmada uzmanlar çalışmaya katılan 527 hasta arasından kadınların yüzde 59,2"sinin ve erkeklerin ise yüzde 43,9 kadarının aşırı kilolu olduğunu ve bu hastaların idrarında taş yapan risk faktörlerinin daha yoğun olarak atıldığını saptanmıştır. Bizim son 5 yıl içinde takip ettiğimiz taş hastaları fiziksel açıdan son yıllarda anlamlı olarak değişiklik gösteriyor.



Ne yapmalıyız?

Aşırı kilo ile bu kişilerdeki taş oluşumunun düzenli egzersiz, dengeli bir diyetle kontrollü kilo verme, yeterince sıvı tüketme ve aşırı kiloya eşlik eden diğer problemlerin düzeltilmesi ile önlenebilmektedir.

İdrar yolları taş hastalığının tedavisinde ve özellikle de yeni taş oluşumunun önlenmesinde diyetin önemi her geçen gün daha artmakta ve bu konuda uzman diyetisyenlerin rolü giderek daha büyük önem kazanmaktadır.”

Bizim sağlık