Günümüzde 350 milyon kişide şeker hastalığının mevcut olduğunu belirten Amerikan Hastanesi'nden Uz. Dr. Sinan Tanyolaç, "Bu sayı önümüzdeki 20 yıl içerisinde yarım milyara çıkması tahmin ediliyor. Şeker hastalığının bu kadar yaygınlaşması şişmanlık ile sıkı bir bağlantı içinde olmasından sorumludur. Şişmanlık, 10 hastanın dokuzunda görülen "insülin direnci" dediğimiz tablo ile birliktelik göstermektedir" dedi.
 
Vücudumuzun temel yakıtının şeker olduğunu hatırlatan Tanyolaç, "Glukoz ve meyve şekeri denilen fruktoz başlıca kullanılan şekerleri  oluşturmaktadır. Glukoz, enerjinin en çok üretildiği kaslara insülin denilen, pankreastan salgılanan bir hormon aracılığı ile girer. Kilo alımı sonrasında yağ dokusundan salgılanan bazı hormonlar, kasların şekeri kullanmasını engeller. Bu engelleme nedeniyle insülin hormonu daha fazla salgılanır ve buna insülin direnci denir" şeklinde konuştu.
 
Uz. Dr. Sinan Tanyolaç, insülin direncinin zararlarından da bahsederek, "Normal kan şekeri 70 ila 100mg/dl aralığındadır. İnsüline duyarlı olan kimselerde bu değerleri tutabilmek için bir birim insüline ihtiyaç duyulurken, insülin direnci olan bireylerde 10 birim insülin gerekmektedir.
 
Pankreasın fazla çalışması sonucunda bir süre sonrasında yeterli insülin salgılanamamakta ve kan şekeri normal değerlerin üstüne çıkmaktadır. Bu tabloya da "şeker hastalığı" denilmektedir. Kanda yüksek düzeyde bulunan şekerler karaciğere giderek yağlara dönüşmekte ve yağlı karaciğere neden olmaktadırlar.
 
Yine fazla şeker miktarı kan yağlarının oluşumunu etkilemekte, kötü kolesterol düzeyinin artmasına yol açmaktadır. Kötü kolesterol damar tıkanıklığı ve damarların işlevini yapamaması nedeniyle yüksek tansiyona sebep olmaktadır. İşte bu tabloya 'ölümcül sendrom' veya 'Sendrom X' denilmektedir" diye konuştu.
 
İnsülin direncinin tedavi yöntemlerini anlatan Tanyolaç, sözlerine şöyle devam etti:
 
"İnsülin direncinin nedeni yağ dokusundan salgılanan hormonların yaptığı bozukluk olduğundan yağ dokusunun azaltılması tedavideki ana hedeftir. Kilo kontrolü için uygulanan diyet ve egzersizin yanı sıra ilaç kullanımı da tedavinin önemli bir parçasıdır. Kan şekerinin 126mg/dl üzerine çıktığı durumda, pankreasın insülin salgılama yeteneği yüzde 90 kaybolmuştur. Ağızdan alınan ilaçlar ile geri kalan yüzde 10'luk rezervi korumak ve kan şekerini uzun süreyle normal sınırlarda tutmak mümkün değildir.
 
Hastalar bir süre sonra dışarıdan insülin tedavisine ihtiyaç duymaktadırlar".
 
Toplumda oluşan 'insülin bağımlılık yapar' inanışının tamamen yanlış olduğunu belirten Uz. Dr. Sinan Tanyolaç, "Hormon salgılayan bir organ eğer yeteri kadar işlevini yapamıyorsa dışarıdan vücudun ihtiyacı kadarını ilaç formunda vermek gerekmektedir.
 
Tiroid bezi az çalışırsa tiroid hormonu, böbrek üstü bezi az çalışırsa kortizon hormonu verilmesi gibi, şeker hastalığında da vücutta insülin yeteri kadar salgılanamadığından bu hormonu yerine koymak esastır. Günde bir kez yapılan insülin tedavisinde temel ihtiyaç düzeyinde olan insülin verilmektedir. Bu tedavinin yetmediği durumlarda yemek öncesi kan şekerini kontrol etmek amacıyla etki süresi kısa olan insülinler tedaviye eklenir. Yapılmaya çalışılan pankreasın görevini taklit etmekten başka bir şey değildir" dedi.
 
Tanyolaç, ayrıca eksikliği çekilen insülin hormonunun yerine konulmasının, yaşam kalitesini ve süresini uzattığını söyledi. Şeker hastalığı tanısı konulduktan sonra pankreasın kan şekerini normal düzeyde tutması için gerekli olan rezervin çok azaldığını anlatan Tanyolaç, "Ne yazık ki, vücudumuz insülin salgılayan hücreleri tekrar yerine koymak gibi bir özelliği yoktur. 
 
O yüzden şeker hastalığının yapacağı tahribatların önlenmesinde zaman geçirilmeden eksikliği çekilen insülin hormonunun yerine konulması yaşam kalitesini ve süresini uzatmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iğne yapmak artık çok kolay ve acısız olmaktadır" diye konuştu.
 
iha