Vücudunuzun hangi besinlere karşı ne tepki verdiğini ölçen York Test son dönemde zayıflamak isteyen ünlülerin de başvurduğu yöntem.

Hem incelmek için hem de yorgunluk, şişkinlik gibi şikayetlerin sebeplerini öğrenmek için kullanılıyor

Son haftalarda kimi “zayıfladı” haberlerinin yanında görsek, Yorktest yaptırdığını, yiyeceklerini ona göre ayarladığını öğreniyoruz. Testin Türkiye"deki yetkililerinin saydığı isimler arasında İclal Aydın, Derya Baykal, Açelya Akkoyun var. Onun saydıklarının dışında, Hülya Avşar ve Zerrin Özer"in de kilo vermeden önce York Test"e başvurduğu biliniyor.

York Test Türkiye"nin satış müdürü Fatih Eralp bu uygulamayı bir “besin duyarlılık testi” olarak tanımlıyor: “Sonuçlarımız sadece alerjiniz olan besinleri değil, kilo yapan, tuvalete gitmenizi engelleyen hatta sık sık grip olmanıza neden olan besinleri de öğrenmenizi sağlıyor. Her sağlıklı bireyin yaptırması gereken bir test” diyor.

York Test tam olarak ne işe yarar?
Vücudumuzda belli maddelerin emilmesini sağlayan enzimler var. Bu enzimlerin miktarı ve çeşidi her insanda farklılık gösteriyor. Bazıları bir salatalık yedikten sonra bile şişkinlik problemiyle karşılaşabiliyor çünkü o kişinin bedeni salatalığın sindirilmesi için gerekli enzimleri ihtiva etmiyor. York Test vücudun hangi besinlere karşı enzim salgılayamadığı yani duyarlı olduğu ortaya çıkıyor.
Kraliçe Elizabeth ödül verdi

Ne zamandır uygulanıyor?
York Test kan testi üzerine uzmanlaşmış, 25 yıllık bir İngiliz firması. 2004 yılında yeni bir metot bulunuyor. İngilitere Kraliçesi II. Elizabeth bu teste başarı ödülünü veriyor. Bu yenilikten önce insanlar eliminasyon diyetleri uygulayıp hangi besinlere karşı duyarlı olduklarını deneme yanılma metoduyla anlamaya çalışıyormuş.

Bu test nerelerde yaptırılabiliyor?
Bu önemli bir mesele çünkü ülkemizde bu işin yan sanayisi başladı bile. Türkiye"de merkeze bağlı yetkili 1500 distribütörümüz var. Ayrıca testin nasıl yapıldığının öğrenilmesi ve hastaların kan testleri sonuçlarının okunabilmesi için sertifika eğitimi verdiğimiz 750 diyetisyen var. Yapmanız gereken, önce merkezi aramak.

Sağlıklı diye içtiği maydanoz suyu meğer zarar veriyormuş
Eralp"e göre özellikle kilo problemi nedeniyle bu testi yaptıranlar diğer sağlık sorunlarını da çözüyorlar. Bir örnek: “Hastalardan biri ödem problemi ile geliyor. 10 yıldır gitmediği doktor kalmıyor. "Maydanoz suyu ödemi söker" diyen doktorlar hep bunu içmesini öneriyor. Yorktest"in ardından hastanın özellikle maydonoza duyarlılığı olduğu ortaya çıkıyor. Hasta maydonozu hayatından uzaklaştırınca
vücudu 15 günde 9 kilo ödem atıyor.”

Türkiye mayaya karşı duyarlı

Ülkemizde bilinçsiz antibiyotik kullanımı olduğu için bağırsaklardaki doğal koruyucular etkilerini yitiriyor. Bu nedenle de mantar türemesi oluyor. Mantar maya duyarlılığının oluşmasına neden oluyor. Vücut mayayı sindiremiyor. Mayalı gıdaları kestiğiniz zaman şikayetler ortadan kalkıyor./milliyet