Geçirdiği ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Burak’ın ağrılarının nedeni omurga tümörü çıktı.
Skloyoz (omurgada eğrilik) hastası olan ve uzun süredir sona ermeyen sırt ağrılarından şikâyet eden Burak Kaplan(14), tedavi için son olarak geçtiğimiz günlerde Özel Medline Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün’e başvurdu. Yapılan detaylı incelemeler sonrasında Burak’ta omurga tümörü teşhis edildi. Ailesiyle yapılan görüşme ve tedavi planlaması sonrasında hemen ameliyata alınan Burak sırt ağrılarından kurtuldu.

Skolyoz da düzelecek

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, bu tür şikayetleri bulunan hastalarda detaylı incelemenin hayatı önem taşıdığının altını çizerek, “Hastamızda kısa sürede omurga tümörünün teşhis ettik. Yani sırt ağrılarının ve eğriliğinin kaynağını bulduk. Önümüzdeki süreçte Burak’ın omurgasındaki eğrilik de düzelmeye başlayacaktır” dedi. Çocukluk dönemlerinde sonradan başlayan ve hızlı ilerleyen omurga eğiklikleri ya da ağrılarında mutlaka omurga tümörlerinden şüphelenmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Öğün şöyle konuştu: “Genelde bu tür hastalar sürekli ağrı hissederler. Hatta geceleri uykudan uyandırır. Zamanla omurgada şekil bozukluğu da gelişebilir. Bu hastalığın teşhis ve tedavi zamanında gerçekleştirilir ve tümör çıkartılırsa, omurgadaki eğiklikler de zamanla düzelmeye başlar. Ancak, hemen fark edilmez, zamanı geçirilirse, şekil bozuklukları kalıcı hale gelebilir.”

Nefes Alamıyordu

Burak Kaplan’ın babası Mustafa Kaplan ise oğlunun yaklaşık 10 aydır sırt ağırlarından şikâyetçi olduğunu ifade ederek, “Nefes almada, hatta yürümede güçlük çekiyordu. Çocuğumuzun ağrılarının kesilmesi üzerine biz de tavsiyeyle Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün hocamıza başvurduk. Kendisi kısa sürede Burak’taki omurga tümörünü teşhis etti ve hemen ameliyata aldı. Oğlum şu anda onun sayesinde ağrılarından kurtuldu ve sağlığına kavuştu” diye konuştu. Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, skolyoz hakkındaki soruları şöyle yanıtladı:

Skolyoz’un özel bir oluşma nedeni var mıdır? Nedenleri nelerdir?
En çok karşılaşılan skolyoz tipi, daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen (idiyopatik) grupta görülen skolyozlar ile doğumsal skolyozlardır. Birinci nedenini ise bilmiyoruz. Konjenital skolyoza ise gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, şeker hastalığı, bazı vitamin eksikliklerin ve genetik anormallilerin neden olduğu düşünülmektedir.
Skolyoz’un özellikle görüldüğü belli yaş aralıkları söz konusu mudur?
En sık görülen skolyoz, nedeni bilinmeyen tiptir ve en tipik başlama ve görülme yaşı ergenlik öncesi yıllardır.

Skolyoz daha çok kadınlarda mı erkekler de mi görülür?
Aslında, kız ve erkeklerde görülme sıklığı eşit (yaklaşık yüzde 1). Ancak en sık görülen tip olan idiyopatik skolyoz kızlarda çok daha yüksek bir oranda görülmektedir.

Skolyoz’un belirtileri nelerdir? Kendini nasıl ele verir?
Duruş bozukluğu bir omuzu yüksekliği ya da bel girintilerinde asimetri şeklinde görülebilir. Ancak durum, sırtta hafif kamburluk belirince yani oldukça ileri bir dönemde bir omurga sorunu olarak algılanıyor. Çocukta meydana gelmekte olan deformasyonu erken dönemde tanıyabilmek için; çocuğumuza kolların da aşağıya sarkıtılarak öne eğilmesini söyleyelim, eğildiği zaman baş tarafından ya da kalçalar tarafından sırtına bakalım. Eğer sağ ve sol arasında birkaç milimetreden fazla fark varsa, o zaman skolyozdan şüphelenip mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Çocukta skolyoz olduğunun anlaşılmasından itibaren ne tür müdahaleler yapılır?
Eğrilik, büyümesi tamamlanmış çocuklarda (kızlarda 2 yıldır adet görüyorsa), sırtlarda 50 derece, belde 35 dereceyi aşmadıkça cerrahi müdahaleye gerek yoktur ve hayatı çok etkilenmemektedir. Halen büyüyen çocukta 40 dereceyi aşan skolyozda, erişkin vücudunu kazanmış hastalarda ise sırt ve bel derecelerini aşınca cerrahi müdahale öneriyorum.