Banja Luka Mahkemesi, Bosna İslam Topluluğu'nun, Bosna Sırp hükümeti ve Banja Lukalı yetkililere, 1993 yılında yıkılan 16 cami ve diğer mabetler için açtığı davadan 9 yıl sonra Bosna Sırp hükümetinin 42 milyon dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Bosna İslam Topluluğu'nun avukatı Esad Hrvaciç, kararın, 'tarihsel bir öneme' sahip olduğunu belirterek, temyize götürülmemesini umduğunu söyledi.

Hrvaciç, ''Yetkililerin, ağırbaşlılıkla yükümlülüklerini yerine getirmelerini, sorumluluklarını üstlenmelerini ve geçmişteki hataları düzeltmelerini bekliyoruz'' diyerek, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin ilk kez savaş sırasında dinsel nesnelerin yıkılmasının sorumluluğunu kabul ettiği gerçeğinin önemli olduğunu bildirdi.

Bosnalı Sırp yetkililer ise konuyla ilgili açıklama yapmadılar.

1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırplar, 15. yüzyıldan kalma Arnaudija ve 16. yüzyıldan kalma Ferhadija dahil olmak üzere çok sayıda camiyi yıkmışlardı.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ferhadija Camii yeniden inşa ediliyor.

GAZETEPORT