Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, krize karşı yeni önlemler alınacağını açıkladı. Firmalara işsizlik yardımı yapılacağını söyleyen Unakıtan, "Firmalara, 'Sen işçi çıkarma, ben sana işçiler için şu kadar para vereyim' denilecek" dedi.

Krizden en çok otomotiv sektörünün etkilendiğini belirten Kemal Unakıtan, otomotiv sektörü için de bazı düzenlemeler yapılacağını söyledi. ''Krize karşı şirket birleşmeleri şart. Birleşmelerin teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum'' diyen Unakıtan, bu yıl krizde yavaş yavaş dibe vurulacağını, ikinci yarıda da yükseliş trendine girileceğini vurguladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerini azaltmaya yönelik yeni tedbirler alınacağını ve bunların bu ay içinde açıklanmasının beklendiğini bildirdi.

Unakıtan, bu kapsamda otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere gidileceğini, firmaların işçi çıkarmaması için ''işsizlik yardımı'' gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını belirtti.

Sorular yanıtlayan Unakıtan, dünyada yaşanan küresel krizin her şeyi değiştirdiğini, kendilerinin de krizin Türkiye'ye etkileri ve alınacak tedbirler konusunda sürekli toplantılar yaptıklarını söyledi.

Krizin dinamik bir yapısı olduğunu ve her gün çehre değiştirdiğini kaydeden Unakıtan, ''Dışardaki krizde iyileşme olmadan, Türkiye'de iyileşme olması çok zor gözüküyor'' dedi.

Dış piyasalardaki talep düşüşünün ihracatı daralttığını ifade eden Unakıtan, ''Bu da en çok otomotiv sektörünü etkiledi çünkü burada ihracatın yüzde 90'nı Avrupa'ya yapılıyor'' diye konuştu.

''KRİZ TEDBİRLERİ ÇALIŞMALARI SON NOKTADA''

Maliye Bakanı Unakıtan, otomotiv sektörünü rahatlatmak amacıyla hurda indirimine gidilip gidilmeyeceği sorusu üzerine, bu konuda açıklama yapmak istemediğini belirterek, şöyle devam etti:

''Açıklama yaptığımızda bütün piyasalar beklentiye giriyor. Bu sefer normal alışverişler de kesiliyor. Ama hükümetimizin ekonomiyle ilgili bakanları olarak sürekli çalışıyoruz. Krizle ilgili yeni tedbirler gelecek. Zaten bugüne kadar bazı tedbirleri aldık. Banka munzam karşılıkları düşürüldü, vergi borçları yapılandırıldı, diğer konularda da tedbirler aldık. Bu tedbirleri de almaya devam ediyoruz.

Otomotiv sektörüne yönelik bazı düzenlemelere de gidilecek. Onlarla ilgili çalışmalarımız var. Bir değil, bir kaç konu üzerinde duruluyor. Bu tedbirler için Ekonomi Koordinasyon Kurulunda konu ele alınmadan bir şey söylemek mümkün değil. Ayrı ayrı bakanlar olarak mesaj vermeyi de doğru bulmuyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüp mutabakata vardığımız konular var, daha henüz çalışmakta olduğumuz konular da var. Çalışmalar son noktalarda, bu ay içinde açıklanır diye düşünüyorum.''

FİRMALARA İŞSİZLİK YARDIMI

Kriz dönemlerinde krize karşı dayanıklı kalabilmek için ''bazen şirket birleşmelerinin şart olduğunu'' dikkati çeken Unakıtan, bu tür birleşmelerin teşvik edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Bu konuda çalışma yürüttüklerini belirten Unakıtan, bunların Ekonomi Koordinasyon Kurulunda görüşüldükten sonra açıklanacağını kaydetti.
Yaşanan bu süreçte iç pazarın canlandırılmasının önemine de vurgu yapan Maliye Bakanı, hükümet olarak bunun için uğraştıklarını, bir takım tedbirler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kriz ortamında işçi çıkarma mecburiyetinde olan fabrikaların ve diğer işletmelerin işçi çıkarmaması için onlara ''işsizlik yardımı'' gibi bir takım yardımlarda bulunulacağını da bildiren Unakıtan, şöyle devam etti:

''Bu konuda çalışmalarımız var. Konuyu Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da oturup konuştuk, bazı kararlar aldık. İşçi çıkarılmasının engellenmesi için sigorta primi indirimi gibi değil de firmalara nakit yardım yapacağız, kısa işsizlik yardımı. Bu yöntemler firmalara 'sen işçi çıkarma ben senin işçilerin için sana şu kadar para veriyorum' denilecek. Bu, bir nakit yardım olacak, kredi değil.''

Bu süreçte bazı işletmelerin kredi yönünden desteklenmesi gerektiğine inandığını belirten Unakıtan, bu dönemin daha kolay atlatılması için firmalara ''değişik pazarlara açılmak için gerekli çalışmaları yapın, inovasyon projelerine önem verin, bununla ilgili teşviklerden yararlanın, kaliteyi yükseltin, rekabet gücünüzü artırın'' önerilerinde bulundu.

''YAVAŞ YAVAŞ DİBE VURUP, SONRA ÇIKACAĞIZ''

Maliye Bakanı Unakıtan, kriz sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, ''Bu sene içinde yavaş yavaş dibe vurup, yine yavaş yavaş yukarı çıkarız. Sanıyorum ikinci yarıda yukarı çıkmaya başlarız'' dedi.
Krize rağmen ülkemizden ''çok umutlu'' olduğunu dile getiren Unakıtan, Türkiye'nin çok dinamik bir ülke olduğunu, kriz zararlarını da değerlendirerek, fırsatlar yaratacak kapasiteye sahip bulunduğunu ifade etti.

Yaşanan küresel krizin ticaret zincirlerini bozduğunu, ticaretteki normal akımı kestiğini de kaydeden Unakıtan, yaşanan sürecin atlatılmasında ABD ve Avrupa'nın alacağı kararların büyük önem taşıdığını vurguladı.

IMF İLE İLİŞKİLER

Maliye Bakanı Unakıtan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerde gider azaltıcı, gelir artırıcı yeni tedbirlerin gündemde olup olmadığına yönelik soru üzerine, Macaristan, Ukrayna ve İzlanda gibi ülkelerin gelir artırıcı tedbirlere başvurduğunu ve yeni vergiler koyduğunu belirtti.

Unakıtan, ''Biz halkın üzerine yeni vergiler koymayı düşünmüyoruz. Zaten sıkıntıda olan halkın bu sıkıntısını artırmak istemiyoruz. Biz, piyasaların açılması, iç talebin artırılması için gereken önlemleri almaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

KÖRFEZ SERMAYESİ İLE ORTAK YATIRIM FONLARI

''Kriz zamanlarında sermayenin kuştan daha ürkek olduğunu'' kaydeden Maliye Bakanı, bu dönemde körfez sermayesinin yolunu açacak tedbirlerin önemine de işaret etti.

Unakıtan, bu konuda da şunları söyledi:
''Bunun için ayrı bir çalışma yürütüyoruz. Ben önce Abu Dabi'ye, Katar'a gideceğim. Cumhurbaşkanı ile de Suudi Arabistan'a gideceğiz. Körfez ülkeleriyle ilgili ısrarlı bir şekilde isteklerimizi devam ettiriyoruz, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini arzu ediyoruz. Sermaye de bugünden yarına gelmiyor. Oralara gidip usanmadan Türkiye'yi tanıtmamız, onlarla ortak yatırım fonları kurmamız gerekiyor.

Körfez ülkelerinin istediği varlığa dayalı hisse senedi çıkarmak için bir kanun tasarısı hazırladık, Meclise sunduk. O, bir an önce kanunlaşırsa körfez sermayesinin yolunu açmış oluruz.''

''DIŞARIDA PARASI OLAN ALLAH AŞKINA GETİRSİN''

Bakan Unakıtan, varlık barışı kapsamında yurt dışında bulunan paraların bir an önce ülkeye getirilmesi çağrısında da bulundu.

Bu tür kanunların ancak olağanüstü şartlarda çıkarılabildiğini ve bir daha kolay kolay çıkmayacağını ifade eden Unakıtan, yurt dışında parası bulunanların bu kanundan yararlanmasını istedi.

Unakıtan, şöyle konuştu:
''Bu bir fırsattır. Bu fırsat değerlendirilsin. Bizim milletimiz son günü beklemeyi seviyor. Son gün 2 Mart. Bu tarihe kadar parası olan Allah aşkına getirsin. Getir koy sermayene, göğsünü gere gere dolaş, titremenin anlamı yok kardeşim. Getirilen bu paralarla ilgili herhangi bir soruşturma, inceleme yapmayacağız, kanunda da açıkça belirttik.
Vatandaşlarımızın yurt dışındaki imkanlarını Türkiye'ye getirmeleri hem bir vatanseverlik hem de kendi menfaatlerine. Yurt dışında artık gerekli güven ortamı yok. Her ne kadar garanti veriyorlar ama onlara da güvenmesinler. Paralarını Türkiye'ye getirsinler.''

''2009'UN EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRMESİ OTOYOLLAR OLACAK''

Bakan Unakıtan bir soru üzerine, mevcut ortamda krizden fazla etkilenmeyen özelleştirmelere yoğunlaşıldığını söyledi.

Milli Piyangonun bunların başında geldiğini dile getiren Unakıtan, 2009'daki en büyük özelleştirmenin otoyol özelleştirmeleri olacağını belirtti.

Otoyolların özelleştirilmesiyle ilgili düzenlemenin TBMM gündeminde bulunduğuna işaret eden Unakıtan, ''Bu düzenlemenin bu ay kanunlaşacağını tahmin ediyorum. Kanun çıktıktan sonra otoyol özelleştirmelerinin önü açılacak ve hızlı bir şekilde de özelleştirmeler olacak'' dedi.

SABAH