Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, 'Bu evlilik ilişkisi işimize yaradı' dedi
 
 
 
Geçen yıl Garanti Bankası'nın yüzde 24.8 hissesini satın alarak Türk bankacılık sektörüne giren İspanya'nın en büyük ikinci bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA) şimdi Türk şirketlerini evlendirecek. BBVA ile birleşme ve satın alma işlemlerinde işbirliği yapacaklarını açıklayan Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, 'BBVA'nın aktif olduğu ülkelerde danışmanlık yapmak için Türkiye ilgili işlerde BBVA ile ortak çalışıyoruz. Bu evlilik ilişkisi hoşumuza gitti, işimize yaradı. Beraber bazı projelere bakıyoruz. En öne çıkan sektör enerji' dedi.
 
Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, sorularımızı şöyle yanıtladı:
 
 
- Garanti Yatırım olarak yeni projeleriniz var mı?
Özel sermaye çalışmamız var. Amerikalı bir şirketle ortak olarak 800 milyon dolarlık bir private equity fonu, harekete geçireceğiz. Türkiye'deki orta ölçekteki işletmelere yatırım yapacak. 30 ila 100 milyon dolar arasında yatırımlar yapacak. Büyüme potansiyeli olan bütün şirketlerle ilgileniyoruz, herhangi bir sektör ayrımımız yok.  İkinci işimiz de, BBVA yeni İspanyol ortağımız uluslar arası alanda yatırım bankacılığı alanında aktif. Bilhassa İspanyolca ve Portekizce konuşulan ülkelerde. O ülkelerle M&A işlemlerimizde bir hızlanma olsun istiyoruz. BBVA'nın aktif olduğu ülkelerde danışmanlık yapmak için Türkiye ilgili işlerde BBVA ile ortak çalışıyoruz. Bu evlilik ilişkisi hoşumuza gitti, işimize yaradı. GE büyük bir firmaydı ama herhangi bir yatırım bankacılığı faaliyeti yoktu. Dolayısıyla onlarla bizim işimize uygun sinerji yaşatamıyorduk. Ama BBVA öyle değil. Çok geniş yatırım bankacılığı faaliyetleri var. Onlarla beraber bazı projelere bakmaya başladık bile. En öne çıkan sektör enerji. Enerji özelleştirmeleri hızla devam ediyor olduğu için enerji ön planda.
 
Not artışı için biraz acı çekmemiz lazım
 
- Not artışı bekliyor musunuz?
 
Fitch'ten bir artış bekliyoruz. Standard Poors ve Moody's'den gelecek not artışının önemi daha az. Çünkü yatırım yapılabilir kategorinin 2 altındayız. Fakat Fitch de bir basamak altındayız.
 
Ama cari açık riski devam ederken bizi yatırım kategorisine sokmazlar. Bunun için de biraz daralma olması, biraz acı çekmemiz lazım. Bu düzelme altı ay içerisinde olursa not artışı 2012 başında olabilir.
 
Cari açık önlemleri tam tersine ithalatı kamçıladı
 
- Bazı yabancı bankalar Türk hisse senetleri için yatırım tavsiyelerini negatife çevirdi...
 
Cari açık tarihin en yüksek geldi. Kasım ayından alınan tedbirler de bir miktar açığa katkıda bulundu. Tedbirler cari açık azalsın diye alınmasına rağmen geçici olarak cari açık yaşatıcı tedbirler doğdu. Çünkü tüketici faiz oranlarının yükselme ihtimali tüketicileri bilhassa otomobil alışlarında ve kredi kullanarak ev eşyası alışlarında alım kararlarını öne çekmelerine sebebiyet verdi. O da ithalatı artırdı. Herkes bu geçici etkinin normalize olmasını bekliyor. Biz de cari açığın yavaş yavaş kapandığı bir döneme gireceğiz. Türkiye'ye çok para girdikçe kur daha düşük değerlerde oluşuyor. O da ithalatı kamçılıyor, ihracatı olumsuz etkiliyor. Türkiye'ye para girişi 2006-2008 döneminde, ağırlıklı uzun vadeli yatırımlardı.  Kriz döneminden bu yana uzun vadeli sermaye girişi düştü ve gelen sıcak para Türkiye'ye gelen paranın yüzde 90'unu oluşturuyor.
 
İMKB'de yabancı payı düştü
 
- Seçim sorası hükümetin alacağı tedbirler piyasaları nasıl etkiler?
 
Hükümet seçim sonrası alacağı tedbirlerin ekonomiyi soğutucu ve cari açığı azaltıcı etkileri olacak. Bu da TL'nin değer kaybetmesine yol açacak. Bunun ne şiddette, ne şekilde yaşanacağı tam da bilemediğimiz için biraz da tedirginlik buradan geliyor. Yabancı yatırımcılar da hisse senedi için yüzde 5 civarındaki pozisyonlarını geçtiğimiz 8-9 ay içerisinde Türklere devretti. Yani İMKB'de yüzde 67 civarında yabancı payı şu anda yüzde 62'ye indi.
 
Düşen borsada Türkler aldı. Bu biraz daha devam edecek. Belki yabancı payı yüzde 60'a kadar gerileyebilir.
 
Borsa endeksi %10 daha gerileyebilir
 
- Bazı şirketler halka arz kararlarını etkiledi...
 
Geçen sene ekim, kasım ayında endeks 70 binin üzerine çıkmıştı. O sırada dolar 1.40 TL civarındaydı. Yani döviz bazında 5 cente ulaşmıştık. Bugün ise endeks 63 bin civarında, dolar da 1.60-1.62 aralığında olduğuna göre döviz bazında endeks yüzde 25 geriledi. Bu gerileme neden oldu? Temel tetikleyen unsur MB'nin aldığı tedbirler, Hazine yönetiminin  hızlı büyümeden tedirgin olupı büyümeyi kontrol altına alacak maliye ve finansal tedbirlerin alınacağını söylemesi ve bir kısmını da alması. Bunun sonucunda dövizin değeri yükseldi.
 
Banka karları yüzde 10- 20 düştü. Bu da endeksteki büyük ağırlığı olan bankaların değerlerini düşürdü. Bu da halka arz kararlarını etkiledi. Doların yükselişi ve TL endeksin düşüşü ile birlikte borsa endeksinde dolar bazında yüzde 10 daha gerileme görebiliriz. Bizim şu andaki pozisyonumuz bu. Tavsiyemiz de bu yönde.
 
Cari açığın kontrolü için $ 1.70'i görmeli
 
- Dolar nereye kadar gider?
 
Kesin bir rakam söylemek zor. Parite aynı kalırsa, cari açığın bir miktar daha kontrol edilebilir seviyeye gelmesi için doların 1.70'i görmüş olması lazım.
 
 
- Altına ilişkin beklentileriniz? 
 
 ABD ekonomiyi resesyondan çıkarmak için dolar pompaladıkça altın artıyor. İnsanlar doların başına bir şey gelirse paramı dolarda tutayım diye düşünüyor. Altında  1.600 doların üzerinde değerler bekliyoruz.
 
akşam