Tarak ve çırpma makineleri ile yapılan hasadın sırıklı hasada göre çok daha sağlıklı olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası yetkilileri çırpma makinesi almaya durumu olmayan üreticilerin hasat sırasında mutlaka tarak kullanmasını önerdi.
Aydın"da geleneksel hale gelen sırıkla hasadın ağaçlara verdiği zarara bir de kuraklık unsuru eklenince zeytinde yaklaşık üç yıldır ciddi verim kaybı yaşandığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, tarakla hasadın yaygınlaşması ile ağaçların veriminin ciddi miktarda artacağına inandığını söyledi.
Aydın"ın Gerencik ilçesinde yaşayan zeytin üreticilerinden Ali Topal, uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda birkaç yıldır zeytinlerini tarakla topladığını belirterek “Aydın"da yıllardır büyüklerimizden zeytinin 2 yılda bir ürün verdiğini duyardık. Ziraat Odası ve ziraat mühendislerinden bu durumun hasattaki yanlış yöntemden kaynaklandığını öğrenince bizde tavsiye üzerine mahsulü tarakla hasat etmeye başladık. Yaşanan kuraklığa rağmen ağaçlarımız hasat esnasında zarar görmediği için zayıflamadı ve aldığımız ürün miktarı da arttı” dedi.