Babacan, TOBB ETÜ’de düzenlenen Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, TOBB Sanayi Odaları Konseyi ve Yüksek Koordinasyon Kurulu toplantısında, cari açığın çözümünü bazılarının kurda gördüğünü, bazılarının ise başka alanlarda gördüğünü belirterek, ”Bizim asıl problemimiz yapısal alanlarda” dedi.

Yapısal reformlar yapılmadan cari açık sorununu çözmenin mümkün olmadığını vurgulayan Babacan, ”Sayın Başbakanımızın dün açıkladığı yatırım teşvik paketi de ki bunun altını çizerek vurguluyorum, bu genel bir teşvik uygulaması değildir, sadece yatırımlarla ilgili bir teşvik uygulamasıdır. Çünkü bizim istihdamı teşvikle ilgili ayrı bir teşvik çalışmamız olacak. Bunu Çalışma Bakanlığımız yürütüyor. Diğer sektörlerle ilgili, tarımla ilgili yine ayrı bir çalışma yürütüyoruz. Dolayısıyla bu sadece sanayi yatırımlarının teşviki ile ilgili bir çalışmadır” diye konuştu.

Bu çalışmanın ilk olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından başlatıldığını, arkasından Kalkınma Bakanlığı’nın daha sonra da Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki tüm bakanlarla birlikte en son şeklinin verildiğini anlatan Babacan, yeni teşvik sisteminin detaylarının henüz yeni yeni kamuoyu ile paylaşıldığını bildirdi.

Bunun anlaşılması ve sindirilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Babacan, şunları kaydetti: ”Bunun farkındayız. Yani en az 1 hafta 10 gün daha sorular sorulacak, ’nasıl olacak?’ diye. Eminim ki görüşler gelecek. Tabi bu gelecek görüşler neticesinde bizim bu hazırlığımızda bir boşluk, bir hata varsa onu da düzeltmek için daha önümüzde fırsat var. Çünkü bunun uygulanmasıyla alakalı kısa da olsa bir kaç maddelik bazı yasal düzenlemeler yapmamız gerekiyor ve nihayetinde detaylarla ilgili yetkiyi Bakanlar Kurulu’nda alıyoruz. Bakanlar Kurulu Kararı ile tüm bu sektörler, bölgeler netleşmiş olacak ve asıl tüm detayları o Bakanlar Kurulu Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlandığında görmüş olacaksınız.”