Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, vatani görevini yaparken intihar eden Aselsan mühendisi Volkan'ın ölümünde TSK'yı kusurlu buldu. Aileye 212 bin lira tazminat ödenecek.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) vatani görevini yaparken ölen Aselsan'ın genç mühendisi Burhaneddin Volkan'ın ölümünde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hizmet kusuru olduğuna karar verdi. AYİM, askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiği olayla ilgili olarak aileye maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kamuoyunda Aselsan intiharları olarak bilinen olaylardan biri olan Burhaneddin Volkan'ın ölümünde, Bando Okulları Komutanlığı'nda görevli iki albay ve bir yarbaydan oluşan 3 komutanın ihmali olduğu yönünde iddianame tanzim edilmiş, askeri mahkeme bu iddianameyi iade etmişti. Volkan'ın ailesi, bu kez Milli Savunma Bakanlığı'ndan, TSK'nın çocuklarını iyi koruyamadığı gerekçesiyle tazminat istedi. Aile, bakanlıktan dilekçesine yanıt alamayınca AYİM'ye başvurdu. AYİM, TSK'nın hizmet kusuru olduğuna hükmederek aileye tazminat ödenmesine karar verdi. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün ulaştığı belgelere göre Milli Savunma Bakanlığı, bu karar doğrultusunda Volkan'ın eşi Nuran Volkan'a 156 bin 500, annesi Fatma Volkan'a 33 bin 500, babası Mahmut Volkan'a 22 bin lira tazminat ödeyecek.

EN BAŞARILI İKİNCİ İSİMDİ
Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde okuyan Burhaneddin Volkan 2005'te üniversiteyi bitirdiği yıl işe başladığı Aselsan'da iki yıl Komuta Kontrol ve Haberleşme Yazılım Mühendisliği'nin Uçak Komuta Kontrol Merkezi bölümünde çalıştı. Sekiz mühendis arasında en başarılı ikinci isimdi. Üç arkadaşının intihar ettiği dönemde hastalanan ve ağır psikolojik sorunlar yaşayarak ailesinin yanına dönen Volkan, sniperler tarafından öldürüleceğini belirtiyordu. Volkan görev yaptığı Bando Okullar Komutanlığı'nda 7 Ekim 2007'de nöbetçi subay odasında Vzör marka silahla intihar etti. Komutanlarının Volkan'a intihar ettiği gün izin vermediği belirtildi. Eşi ve ailesinin şikâyeti üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlattı. Askeri Savcı Ömer Taha Özkan, Volkan'ın eşinin, babasının ve birlikte çalıştığı arkadaşlarının ifadelerine başvurdu.

DÖKÜMLER İNCELENDİ
Telefon dökümleri üzerine de inceleme yapan savcı, Volkan'ın telefonunun izin günlerinde bile askeri birliğin yanındaki baz istasyonundan sinyal verdiğini belirledi. Tespitler Volkan'ın çok çalıştırıldığı tezini doğruluyordu. Savcının diğer önemli tespiti de Volkan'ın üç gün kışladan çıkmama cezasına çarptırılması oldu. Savcılık, Albay Nehir Aydın'ın görevde yetkiyi kötüye kullanma, Albay Nedim Köse'nin görevi ihmal, Yarbay Özcan Kızılaslan'ın da görevde yetkiyi kötüye kullanma suçunun sabit olduğuna hükmederek cezalandırılmalarını talep etti. Ancak Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, yorumlarla iddianame düzenlendiğine hükmederek iddianamenin iadesine karar verdi. El değiştiren soruşturma bu kez takipsizlikle sonuçlandı. Eşi ve babası bu kez Volkan'ın ölümünde TSK'nın kusuru olduğu gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığı'na başvurarak tazminat talep ettiler. Kurum, dilekçeye cevap vermeyince prosedür gereği AYİM'ye başvuran aile buradan beklediği kararı aldı. Volkan'ın Tuzla'daki Piyade Okulu'na katıldığında yapılan Psiko Sosyal Risk Faktörü Tarama Anketi'nde ruhsal hastalık geçirdiğini ve halen ilaç kullandığını belirttiği halde tıbbi destek verilmediği, bu yöndeki bilgi ve belgelerin yeni birliği olan Bando Okullar Komutanlığı'na gönderilmediği, bu sebeple de idarenin hizmet kusuru içerisinde olduğuna karar verildi.

sabah