Ülkemizde ve de dünyada birçok sayıda insanı kötü etkileyen ve yaygın bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkan sinüzit özelliklede kış aylarında hayatımızı kâbusa çevirebiliyor ve hayat kalitemizi olumsuz yönde etkiliyor.

Neyse ki Sinüzit için günümüzde pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Sinüzit burun –kemik ve kıkırdaktaki yapısal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Soğuk algınlığı, sigara dumanı, alerji, kirli ve kuru hava gibi çevresel faktörlerden de buna neden olabilmektedir. Bağışıklık problemi, astım gibi bir takım doğuştan gelen nedenlerden de ortaya çıktığı görülmüştür.

SİNÜZİT NASIL OLUŞUR?
 Sinüslerin buruna açılan kanalların tıkanmasıdır. Tıkanan kanallar sinüslerin ürettiği salgıları sinüs içerisinde hapsolmasına neden olur. Sinüsün içi kendi ürettiği salgılarla dolar ve bunun sonucunda mikropların daha çok üremesi için uygun bir ortam oluşur. Kısa bir dönem içerisinde çok sayıda bakteri oluşur ve sinüzit meydana gelir. Sinüzit enfeksiyonun göz veya beyne yayılması çok nadirdir. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerler için hiç sağlıklı değildir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
 Bir haftadan daha fazla devam eden nezlelerin büyük bir çoğunluğu sinüzitin göstergesidir. Yetişkinlerde burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, yüz, diş, göz, ağrısı ve öksürük sinüzitin en belirgin özelliğidir. Çocuklarda ve bebeklerde ise inatçı ve geçmeyen öksürük, huzursuzluk ve geniz akıntısına bağlı olarak kusma görülebilmektedir. Tüm yaş gurubunda ise az rastlanan belirtiler; ateş, huzursuzluk, ağız kokusu, koku almada duyusunda azalma, ses kısıklığı ve boğaz ağrısıdır.7

Kadınlaralemi.com