Pensilvanya Üniversitesi Abramson Kanser Merkezi Kemik İliği ve Kök Hücre Nakli Programı Direktörü Edward Stadtmauer, Multipl Miyelom hastalığının (çoğu kez sinsi bir şekilde başlayan, yavaş ilerleyen ve büyük ölçüde tedaviden yararlanan bir kan kanseri türü) Türkiye'deki görülme oranının Avrupa ülkelerine göre daha düşük olmasına rağmen ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu söyledi.

Pera Palas Oteli'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Stadtmauer, Multpl Miyelom hastalığının, en çok görülen ikinci kan kanseri türü olduğunu belirtti.

Her yıl 60 bin kişiye bu hastalık tanısının konduğunu ifade eden Stadtmauer, bugüne kadar çocuklarda görülmeyen hastalığa daha çok 60-70 yaş arasındaki insanlarda rastlandığını kaydetti.

Hastalığın daha çok Avrupa ve Amerika'da görüldüğünü bildiren Stadtmauer, ''Türkiye'deki 60 yaş üzeri nüfusun genel nüfusa oranı Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğu için hastalığın burada görülme oranı daha düşük. Ancak ölüm oranları daha yüksek'' dedi.

Stadtmauer, ölüm oranlarındaki yüksekliğin nedenlerini, erken tanı konulamaması, hematolog sayısının azlığı ve hastanelerdeki düşük tedavi kapasitesi olarak sıraladı.

Multipl Miyelom hastalığının 10 yıl önce bu kadar yaygın olmadığını belirten Stadtmauer, şöyle devam etti:

''Bu hastalığın belirtileri kemiklerdeki ağrı, kemik kırıkları, kansızlık, zatürre, tekrarlayan üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları, halsizlik ve böbrek bozukluklarıdır. Radyasyona maruz kalmak, zirai ilaçlar, sigara ve beslenme şeklinin bu hastalığa yol açtığını düşünüyoruz. Pratisyen hekimler, hastalığın erken teşhisi için 1. basamak tedavi sırasında bu tür rahatsızlığı olan hastalarının kemik röntgenini çektirmeli. Kemikte delikler ve anormal bir protein varsa pratisyen hekimler rahatlıkla Multipl Miyelom tanısını koyabilirler.''

Harvard Tıp Fakültesi Jerome Lipper Multipl Miyelom Merkezi Klinik Direktörü Paul G. Richardson, biyolojik ilaçlar sayesinde hastalığın tedavisinde önemli bir aşama kat ettiklerini söyledi.

Multipl Miyelom'un henüz şifa bulunamamış bir kanser türü olduğunu ifade eden Richardson, ''Bu hastalığa yakalanan insanlar, 10 sene önce tanı konduktan sonra 2-3 yıl yaşayabiliyorlardı. Yaptığımız çalışmalarla biz bunu 6-7 seneye çıkardık'' diye konuştu.

Richardson, Multipl Miyelom'un ilginç ve karmaşık bir kanser türü olduğunu, kanser hücrelerinin çok farklı yollardan direniş geliştirebildiğini, kendilerinin de pek çok şeyi hedef alan lenalidomide etken maddeli yeni ilaçlar üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

A.A.