Egzemanın Yunanca ‘kaynama’ anlamına gelen derinin yangısal bir grup hastalığı olduğunu iade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım, “En sık karşılaşılan deri hastalıkları arasında yer almakta olup nedeni ve klinik özellikleri çok farklı tipleri vardır. Sinirsel Egzema( Stres egzeması) ya da nörodermatit dediğimiz egzema türü genellikle stres sonrası kaşınma hissi ve kaşımaya bağlı derinin zaman içinde koyulaşması ve kalınlaşması ile karakterizedir. En sık 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Vücudun herhangi bir bölgesinde yerleşebilmekle birlikte ense, bilekler, boyun, genital bölgeler ve göz kapağı gibi hastanın kolay ulaşabileceği bölgeleri tutar. Yuvarlak şekilli, oval ya da çizgisel tarzda, kuru, sert, deriden kabarık yer yer kabuklanma gösterebilen plaklar şeklinde karşımıza çıkar. Başlangıçta deri renginde iken uzun süreli tekrarlayan kaşıma atakları ile deri koyulaşır ve kalınlaşır” dedi.

Kaşıntının bir alışkanlık halini alarak geceleri de devam edebildiğine işaret eden Dr. Yıldırım, “Tutulan bölgelerde pamuk parçasının hafifçe gezdirilmesi şiddetli kaşıntı hissine neden olur. Genital bölge lezyonları oldukça kaşıntılı ve rahatsızlık vericidir. Tedavinin etkili olabilmesi için lokal kremlerin yanı sıra stres ve depresyon gibi kaşıntıyı başlatan faktörlerin önüne geçilmelidir. Lokal olarak kortizon içeren kremler kalınlaşmış deri bölgelerinde kapatılarak kullanılmalı ve uzun süreli ağızdan sedasyon yapıcı ilaçlar eklenmelidir” şeklinde konuştu.

NEDENİ AYDINLATILAMADI
Egzemalarla ilgili oluşum mekanizmalarının bazılarında açıklanmış olsa da kesin neden ve oluş mekanizmalarının tam olarak aydınlatılamadığını kaydeden Dr. Yıldırım, şu uyarılarda bulundu: “Ancak bilinen bir gerçek var ki deri hastalıklarının yaklaşık %40 kadarında stres tetikleyici bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin hayatımızın bir parçası haline geldiği günümüzde stresle baş etme yollarının öğrenilmesi ve hastalıkların birçoğunun ortaya çıkmasında rolü olduğunun akılda tutulması doğru olacaktır”

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

facebook.png twitter.png