Nişantaşı Hospital Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan su tüketiminin önemine bir kez daha dikkat çekti.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan hava sıcaklıklarının su kaybı için en önemli etmenlerin başında geldiğini, yükselen hava sıcaklıkları ile aşırı terleyen bireyler bu sıvı kaybını karşılamadıkları sürece büyük bir tehlike altında olduklarını unutmamaları gerektiğini bildirdi.

Aşırı terleme ile kaybedilen su ve mineraller vücudun fizyolojik dengesini bozmakta ve insan organizmasında işlev gören birçok sisteme zarar vermekte, bunların başında ise; dolaşım sistemi (kalp-damar sistemi), sindirim sistemi ve sinir sistemi geldiğine dikkat çekti.

Aşırı miktarda kaybedilen su ve minerallerin geri yerine konmaması yani yetersiz sıvı alımı ile bulantı, baş dönmesi, halsizlik, idrar renginin koyulaşması, deride renk ve yoğunluk kaybı gibi bilinen susuz kalma (dehidrasyon) belirtilerinin yanı sıra bireylerin sinir sistemlerinde de bazı belirtiler ortaya çıkmakta.

Ülkemizin de çok sıcak günler geçirdiği bu yaz aylarında, su ve mineral kaybı toplum bireylerinde yorgunluk hissi, uyku hali, anksiyete ve asabiyet gibi sinir sistemi bulguları verebilir. Özellikle güneş altında, yoğun tempoda çalışan ve sıvı kaybı fazla olan bireylerin bu durumdan daha fazla etkilendiği görülür.

Tüm dünyada bilindiği üzere su; insan vücudunun yaşamsal süreçlerini sürdürebilmesi için gerekli en önemli bileşendir. Vücudumuzda bulunan tüm yaşamsal fonksiyonların sürdürülebilir ve yenilenebilir olması için vücudun su dengesinin korunması gerekmektedir.

Nişantaşı Hospital Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan Yaz aylarında sıvı ve mineral kaybını önlemek için beslenmemizde yapacağımız ufak tefek değişikliklerin bu tür durumların yaşanmasını engellemeye yeterli olacağını belirtti.

Bu durumu önleyebilmek için:

* Su tüketiminizi 2,5-3 litreye kadar çıkarın.

* Su tüketimine ek olarak, ayran, limonata, komposto gibi sıvıları da tercih edin.

* Aşırı terleyen bir birey iseniz, mineral kaybınızı karşılamak için her gün 1 adet maden suyu tüketin. (hipertnasiyon ve böbrek hastaları hariç)

* Meyve – sebze tüketimini arttırın. Meyve sebzelerin yüksek miktarda su içerdiğini unutmayın.

* Aşırı yağlı – tuzlu yemekler, hamur işleri ve şerbetli tatlı tüketiminden kaçının.

* Tükettiğiniz suyu biraz daha lezzetlendirmek için buz, nane yaprağı, çubuk tarçın veya limon – elma dilimleri ekleyerek içimini daha da kolaylaştırabileceğinizi unutmayın.