KÜRT SORUNU
"2005'teki Diyarbakır seyahatimde Kürt kökenli vatandaşlarımızın meselelerinin benim meselem olduğunu söylemiştim. Partimizi kurarken bu konuya özel yer vermiştim. Tüm yönleri ile bu sorunu ele almayı hedefledik. Dönemimizde şimdiye kadar yapılmamış derecede yatırım yaptık.

Oradaki Kürt kökenli vatandaşlar baskı altında. Etnik kimlik siyaseti yapılıyor. 'Kimlikleri tanınmıyor' deniyor. Bu doğru değil; söz konusu değil. Alt kimliği saygıyla karşılıyoruz. Üst kimlik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Bütün etnik unsurlar saygındır.

Bölgeye en çok giden siyasi lider benim. Bu güne kadar attığımız adımları kararlıklıkla sürdüreceğiz. TRT-Şeş adımını attık. Sıkıntıları gideren bir iktidar iş başında. Kürt kökenli vatandaşım, benim kardeşim.

DTP, sorunların çözümü için neler yaptı; bunları sormak lazım. Muhalefet olarak parlamentoda bulunan DTP şunu yapmalı: 'İktidara nasıl yardımcı olurum?' Bunu düşünmeli... Onlar günlerini eylemler üzerinden nemalanmakla geçiriyor. Huzursuzluk ortamını tahrik ediyorlar. 'Barış çiçeği' diyorlar. Molotofkokteyliyle barış çiçeği olur mu? Şehir halkını sindirme politikalarıyla barış olur mu?

Ahmet Türk'le görüşmeyi göndemden düşürmüş değilim. Biz kendimizi bu konuda görüşmeye hazırladığımız esnada şehit haberleri geldi. 'Gelin PKK örgütünü terör örgütü ilan edin' diyoruz

Tam tersine örgütün avukatlığına savundular. Bu işleri zorlaştırıyor. 'Taraflar silah bırakmalı' deniyor. Böyle bir şey olmaz. DTP'den tek yanlı çağrı bekliyoruz.

Af meselesiyle ilgli durum da çok farklı. Biz Eve Dönüş yasası çıkardık. Bunun önünü de kendileri kesti. Bunu teşvik etmiş olsalar, binlerce kişi faydalanacaktı. Eve Dönüş yasası üzerinde oynamalar yapılabilir. Biz şu anda yeterlidir, diyoruz.

CHP LİDERİ İLE GERGİNLİK

Sayın Baykal; "Sen"i samimiyetinden söylüyorum' diyor. Hadi anladık; bu nasıl bir samimiyetse... "En kaba Başbakan" derken de mi samimiyetten söylüyor? Bunun nezaket neresinde, anlamakta güçlük çekiyorum. Hiçbir zaman şahsıyla ilgli hakaret görmeyeceksiniz.

Ama Baykal"ın şahsımla ilgili hakaretini hep göreceksiniz. Kampanyaları hep hakaret üzerinedir.

O saygısızlığına devam etsin. Ben bunu yapmayacağım. Ben zihniyeti eleştiririm. Şahsiyetiyle uğraşmam. Kendileri hakkında 1 trilyonluk hazine yardımı ile ilgili Anayasa Mahkemesi"nin kararı var.

Asıl yolsuzluk burada. Bu yolsuzluk değil mi? Bu parayı nereye kaçırdınız? Anayasa Mahkemesi tescil etti bunu. Ben merdim, karşımda mert insan arıyorum. Kendisi namert ise bilemem.

ÜSLUP TARTIŞMASI

Sert sözlerimden pişman olduğum anlar olabilir. Bulunduğum makam nedeniyle binlerce kişiyle muhatabım. Hedefteki insansınız. Tüm siyasi partiler size saldırıyor. Biraz da medya bu işi karıştırıyor.

Benim üslubum sert olabilir. Herkesin üslubu yumuşak olacak diye bir şey yok. Ben sert olduğumu kabul etmiyorum. Arkadaşlarım beni iyi tanırlar. İnsanlar bizi bu halimizle seçti. Muhtevada ülkenin değerleri savunuluyorsa, bunu eleştirmeye kimsenin hakkı yok.

Üslubumda sertlik olmuşsa bile hiçbir zaman asli karakterimin tezahürü değildir.

Karikatürlerin de insaf çizgisi içinde olmasını isterim. Nükte taşıyanına eyvallah. Değerlere saldırı niteliği taşıyorsa eleştiririm.

DENİZ FENERİ VE RTÜK BAŞKANI

Zahid Bey'e yapılan eleştiriler veya hakkında söylenenler, benim partimle ilgili konular değildir. O konuyla ilgili partimi ilintili hale getirmek namertliktir. Benim partimin hiçbir zaman kasasına hiçbir yerden kayıtdışı para girmemiştir; girmez...

Bülent Arınç'la ilgili çatlak oluşturulmaya çalışılıyor. Bülent Arınç'ın kişisel kanaatidir ve Hükümet'in görüşü değildir. Bir ay sonra da zaten aday olmayacağını açıkça ortaya koydu; burada fırtınalar koparmaya gerek var mı? Alman mahkemeleri, Türkiye'den bir talepte bulundu. Hemen bir karar çıktı. Türk yargısı Almanya'dan talepte bulunuyor, Alman yargısı hala cevap vermedi. Yargının verdiği karara saygı duymalıyız.

FRANSA'DA TÜRKİYE GÜNÜNÜ İPTAL EDEBİLİRİZ

Almanya'dan iktidarıma karşı bir tavır olarak görmüyorum yaşananları, ancak ülkeme karşı saygı beklerim. Avrupa Birliği'nde de imtiyazlı ortaklığı çıkaran ülke Almanya'dır ancak bu Merkel döneminde çıkmıştır. Schröder döneminde böyle bir şey yoktu, ki AB müktesebatında da bu yoktur. Ki Almanya Dışişleri Bakanı dün 'imtiyazlı ortaklık'tan bir şey anlamadığını söyledi. Merkel'in yanında da zaten Sarkozy var. Fransa'da Türkiye gününü iptal edebiliriz ve Fransa'ya gitmeyebilirim. Sayın Sarkozy, yaptıklarından er ya da geç pişman olacaktır. Chirac'la da AB içinde uzun süre temaslarımız oldu ancak Chirac'tan bu tür bir tutum görmedik.

LİMANLARIN AÇILMASINA KARŞILIK RUHBAN OKULU ÖNERİSİ

Bu yeni bir mesele değil. Böyle bir şeyin içinde biz yokuz. Biz Rumlara vize uygulamasını kaldırdık. Onlar da 'Güzel oldu' filan dediler. Tamam da, bu jestler hep bizden mi olacak? Onlardan sağlıklı yanıtlar gelmedi.

Ruhbah okulu konusu da tartışılabilir. 72 yılına kadar olan bir şey. Bana göre de çok önemli bir konu değil. Tamam da siz ne yapıyorsunuz? Batı Trakya"daki vatandaşlarımın seçtiği müftüye "Tanıyorum" demezsen, kendin müftü tayin edersen, kusura bakma arkadaş... Batı Trakya"da Türk kelimesine tahammül edemiyorlar. Böyle bir şey olabilir mi?

Ben bunları Karamanlis"e de, Dora"ya da söyledim. Ama savunamıyorlar kendilerini. Onların mahalle baskısı da ileri derecede medya...

AİHM KARARI UTANÇ VERİCİ, BU OLAY ONLARDA DA VAR

AİHM"in aile içi şiddetle ilgil Türkiye hakkında verdiği kararı utanç verici. Tekil bir olayı Türkiye geneline fatura etmek çok yanlış. Bu olaylar onlarda da var. Güvenlik güçleri bu işlerin üzerine gidiyor, yasalarımız ortada. ABD"de var, Japonya"da var.

Kadın ve aileden sorumlu bakanlığımızın çalışmaları var. Mesela Mardin olayı... Her bir kişinin başına güvenlikçi konulmaz. Bunun akılla izahı yok. Bunun eğitimle alakası yok. Bakıyorsun, eğitimli insanlar neler yapıyor.

MÜNEVVER KARABULUT CİNAYETİ

100 gün oldu. TV kanallarına babası çıkıyor sürekli. Bunları çocuklar seyrediyor. Olayın unutturulması adına yararı yok. Tam tersine zararı var. Mecburuz bunları unutturmaya. Başarı unutturulmasın ama bunlar unutturulsun. Bunun faili bulunmak zorunda, o ayrı. TV"ler bize bu konularda yardımcı olmalı.

BÜYÜKANIT AÇIKLARSA, BEN DE AÇIKLARIM

CHP'nin verdiği soru önergesine yanıt vermeyeceğim. Utanmasalar, sıkılmasalar aile mahremiyetlerini bile TBMM'taşıyıp cevap isteyecekler. Biz Sayın Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'la bir araya gelmişiz iki yetkili olarak, mahrem bir görüşme yaptık. Bu benimle mezara kadar gider, hiçbir zaman açıklamam. Sayın Büyükanıt açıklarsa o zaman ben de görüşmenin detaylarını paylaşabilirim.

Mayın temizleme tasarısını Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylamaması endişesi taşımıyorum, çünkü tasarı üzerinde çok uzun süre çalıştık. Biz mayın temizleme işini Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yaptırmak istedik, para da ayırdık. TSK, çeşitli nedenlerle bu işi yapamayacağını bize iletti, biz de ödeneği geri çektik.

Sınır güvenlik bölgesinde petrol araması yapılıyor, şu anda Karadeniz'de de aynı şekilde arama var. 'Yüzde 50'si senin, yüzde 50'si devletin' diyoruz. Muhalefetin derdi bu değil, imkanları nasıl baltalayabiliriz. Küresel sermaye kim olursa olsun, yerli firmalar yapmıyorsa bir İsrail firması da mayınları temizleyebilir.

SİNİRLİ DEĞİLİM, DERTLİYİM DERTLİ!

Galataport ihalesini yaptık, Danıştay'dan döndü. Bu proje hayata geçseydi Tophane şu an bambaşka olacaktı, binlerce kişi orada iş imkanı bulacaktı.

Böyle konuşunca diyorlar ki; 'Başbakan sinirli.' Dertliyim ben dertli; sinirli değil...

IMF OLMAZSA ÖLMEYİZ

IMF ile birçok görüşme gerçekleşti, başkanla üç kez ben görüştüm. Çıkarımıza uymadığı sürece IMF ile anlaşmaya imza atmayacağız. 'Gelir idaresi özel kuruluş olsun' diyorlar; olmaz... Bunu kabul edemeyiz. Her şeyi düşürmemizi istiyorlar; onu düşür, bunu düşür, biz bu ülkeyi nasıl yöneteceğiz peki? IMF'e mecbur değiliz; IMF olmazsa ölür müyüz? Gerekirse, madem ki bu iş olmuyor, biz de aynı açıklamayı yaparız. Bizi bu noktaya getirmesinler. Brezilya nasıl yaptı? Temennim görüşmeler yaz sonu bitsin, IMF ile ilişkiler sonbahara kadar bir yola girecektir.

FENERBAHÇE VE DAUM

Fenerbahçe"de herhalde sadece teknik direktör transferi ile yetinilmeyecek. Geçen yıl Aragones"in alınışında zamanlama bence çok yanlıştı. Adamacağız geldi, elinde kimleri bulduysa onlarla yola devam etti. Transferler ondan önce yapılmıştı. Aragones geldikten sonra mecvutlarla götürdü. Şimdi Daum"un Fenerbahçe"yi tanıma noktasında, Türk futbolunu tanıma noktasında deneyimi var. Daum"in intibakı daha rahat olacak. Daha faydalı olabilir. Yeni transferler konuşuluyor. Bu yıl ligin çok renkli olacağını düşünüyorum. Rijkaard da çok başarılı bir insan.

HİDAYET TÜRKOĞLU

Buradan Hidayet kardeşimize teşekkür ediyorum. Bugün kendisini arayacağım. Gerçekten bizim için ABD"de bir Türk olarak Türkiye"nin tanıtımı noktasında büyük bir rol üstlendi. Hidayet'in resminin dolar banknotunun üzerinde, reklamda kullanılmış olması çok güzel. Bunlardan dolayı sevgilerimi gönderiyorum. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Tabii Mehmet de aynı şekilde...