178 milyon 500 bin metrekarelik alanda bulunan 615 bin mayın 2014 yılına kadar temizlenecek.

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesinde sona yaklaşıldı. Mayın temizliği için NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı (NAMSA) ile anlaşmanın imzalanmak üzere olduğu öğrenildi. Mayınların 2014 yılına kadar temizlenmesi bekleniyor. Mayın temizleme işleminin maliyetinin 1 milyon Avro civarında olacağı değerlendiriliyor.

Suriye sınırındaki 510 kilometre uzunluğunda, ortalama 350 metre derinliğindeki alan mayınlardan temizlenecek. 178 milyon 500 bin metrekarelik alanı NAMSA temizleyecek. Mayından temizlenen bölgenin sınır güvenliği ise Aselsan"dan tedarik edilecek radarlar ile sağlanacak. Türk Silahlı Kuvvetleri"nin (TSK) sahip olduğu mayın temizleme yeteneğinin, muharebe alanında askeri ihtiyaçlara cevap verecek şekilde temizleme veya geçit açmaya imkan verecek yeterlilikte olduğu için bu işi NAMSA yapacak.

615 bin mayın temizlenecek

NATO - NAMSA, kendisine akredite olan taşeron firmalar aracılığıyla mayınları temizlettirdikten sonra yine kendisine akredite kuruluşlara temizlik işlemini denetlettiriyor. Uluslararası anlaşmalar uyarınca mayınların 2014 yılına kadar temizlenmesi gerekiyor.

Türkiye-Suriye sınırında toplam 615 bin 449 adet mayın var. TSK"nin elindeki mayın haritaları, yağışlar, toprak kaymaları gibi doğal olaylar nedeniyle güncelliğini yitirmiş bulunuyor. Söz konusu durum mayınların temizlenmesi işini zorlaştırıyor. NAMSA, mayın temizleme işini, sadece idari masrafları alarak icra ediyor, ilgili ülkeden herhangi bir komisyon ücreti almıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası, alanın düz ve büyük ölçüde birinci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çekiyor.

BARKIN ŞIK/Cumhuriyet