.Irak'a yapılan sınır ötesi operasyonun ardından, sınır birlikleri alarma geçti. Bayram öncesi mayın tarayan Mehmetçik, gözünü dağlardan ayırmadı
HAKKARİ"nin Çukurca İlçesi"nde mehmetçik, bayram arifesinde yol güvenliği için Çukurca ile Köprülü Sınır Jandarma Taburu arasında mayın taraması yaptı. 19 kilometrelik yolda güvenlik önlemi alan korucuların eşliğinde mayın tarayan mehmetçik, gözünü dağlardan ayırmadı.
Sınır ötesi operasyonun merkezi konumundaki Hakkari"nin Çukurca İlçesi"nde halkın bayram hazırlığı devam ederken, mehmetçik yolda mayın taraması yaptı. Sabah Çukurca İlçe Jandarma Komutanlığı"ndan çıkan mayın tarama timi, ilk olarak iki gün önce operasyondan dönen askerlerin yoluna döşenen bir mayının bulunduğu boşaltılan Güzeldere, Kazan, Kaynak, Yaprak, Çeltikli, Kayalık ve Cevizli köyleri yolunda mayın taraması yaptı. Şorti Dere mevkiindeki mayın taramasının ardından Köprülü Sınır Jandarma Tabur Komutanlığı ile Çukurca arasındaki 19 kilometrelik karayolunda geniş güvenlik önlemleri arasında mayın taraması yapıldı.
Mehmetçik bayram öncesi son kez mayın taraması yaparken, korucular da yolda tedbir aldı. Mehmetçiğin bayrama moralli girdiği gözlendi.

İŞTE KANDİL'İ VURAN BOMBA 

Bir internet sitesi, K.Irak operasyonunda kullanılan MK-84"ün "sarsıcı" öyküsünü yazdı. İşte o bölüm...
"Gece 01"de Kandil"i en sert vuran bombanın ismi bu. ABD ordusu Çöl Kalkanı sırasında bu sınıftan bombaları sürekli ve özellikle sığınaklara yönelik olarak kullandı. Dünyada çoğu ordunun hava kuvvetleri bu bombalarla yüklüyken piste bile zor iniyor. Doğrusunu söylemek gerekirse düştüğü yerde "iz" bırakıyor.
Bu sınıftan bombalara “Mark 84'' adı veriliyor. Yani MK-82, MK-83, MK-84 gibi tipleri var. Türk Silahlı Kuvvetleri hepsine sahip, hatta bizatihi üretiyor. Kökeni ABD. MK-84"ler ise Mark 80 serisinin en büyük bombası.
Özellikle büyük binalar, fabrikalar, güç merkezleri, köprüler, yer altı sığınakları ve uçak hangarları için tasarlanmış. Yani Kandil"e yönelik olara bu bombaların seçilmesinin özel bir sebebi var. MK-84 serisi bombaların temel görevleri Kandil gibi yerleri vurmak.
Bir çok uçak bu seriden bombaları taşıyabiliyor. Ama Türk Hava Kuvvetleri"nin ana uçak mimarisi oluşturan F-16'ların mühimmatları arasındaki en iri mühimmat bu. Fiziksel özelliklerine gelince; MK-84 bombası 15.2 m genşlinde ve 11 m derinliğinde bir krater oluşturabilir. 380 mm metali delebilen bu bombanın tahrip çapı da 336 metredir. Ağırlığı bir tona (1000 Kg.) yakın. Uzunluğu 3.3 metre. 896 kilo “H-6'' patlayıcı taşıyor. Çapı ise 457 mm.
Peki bu bomba düştüğünde nasıl bir etki yaratıyor. İşte bu rakamlar gerçekten çarpıcı. MK-84 bombası düz bir alana düştüğü varsayılırsa, 15.2 m genşiliğinde ve tam 11 m derinliğinde bir krater oluşturuyor. Hedefin korunaklı olması da pek bir işe yaramıyor. Zira bomba, 380 mm metali delebiliyor.
Tabi bu bombanın yarattığı etkiyi krater rakamları ile değerlendirmek hatalı olur. Zira bir MK-84"ün tahrip çapı tamı tamına 336 metre