CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Irak'ın toprak bütünlüğüyle ilgili ABD Senatosu'ndan çıkan kararın bütünlüğü bozucu yönde olduğunu belirterek, "Eğer Irak bölünerek, kuzeyde Kürt, ortada Sünni, güneyde de Şii devleti kurulursa Irak Filistin'e döner" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hükümetin Kerkük'te yaşayan soydaşlarla ilgili gerekli hassasiyeti göstermediğini ifade eden Öymen, bölgenin çeşitli kararlarla Kürtleştirilmek istendiğini vurguladı. Irak petrolünün yüzde 40'ının Kerkük'ten çıktığını hatırlatan Öymen, konunun Türkiye açısından PKK kadar önemli olduğuna işaret etti. Irak'ın toprak bütünlüğünün tüm dünya için çok önemli olduğunu kaydeden Öymen, "ABD Senatosu'ndan çıkan kararlara göre
Irak'ın toprak bütünlüğünün tehlikede olduğu gözüküyor. Irak tahmin edildiği gibi 3 parçaya bölünürse, çok büyük çatışmalar olacak ve Irak büyük bir Filistin'e dönecek. Bölgenin toprak bütünlüğü çok önemli. Sünnileri petrol bölgesinden uzaklaştırmak istiyorlar. Kuzeyde Kürt, ortada Sünni ve güneyde de Şii devletleri kurulacak. Şiiler İran ile güneyde yakınlaşırsa o zaman Akdeniz'e kadar Şii kuşağı oluşur ve din dış politika aracı olarak kullanılırsa büyük sıkıntılar meydana gelir" dedi.

Hükümetin hakim ve savcılarla ilgili düzenlemelerine de değinen Öymen, "Hükümetin hakimler ve savcılara yönelik çıkartmak istediği yasalarla yargı bağımsızlığı adım adım yok edilmek istenmektedir. Hakimlerin ve savcıların seçim usullerinin değiştirilmeye çalışılması, Türk hakim ve savcılarının tarafsızlığı konusunda ciddi kaygılar uyandıracak niteliktedir. Hükümet olarak tasarı Meclis'e gelmedi. Sadece kısa yoldan milletvekili vasıtasıyla getirdiler. Hükümetin niyeti hakimler ve savcıların üye olacağı yeni bir sivil toplum örgütü oluşturmaktır. Böylece kanunla kurulan YARSAV'ı feshetmek istiyorlar. Bu son derece sakıncalıdır" diye konuştu.

PKK ile ilgili operasyonların geç başladığına da değinen Öymen, silahlı kuvvetlerin kendi istihbaratını ön planda tutması gerektiğini kaydederek, "Sınır bölgesi tamamen güvence altına alınmalıdır. Bölge tamamen PKK'dan temizlendikten sonra Irak hükümetine teslim edilmelidir. Gerekiyorsa yeni bir sınır düzenlemesi bile yapılmalıdır. Irak'taki Mahmur Kampı'nda 11 bin 500 kaçırılan insan var. Bu kamp PKK'nın deposu gibidir. Oradaki gençler dağa çıkartılıyor. Derhal bu kamp dağıtılmalıdır" şeklinde konuştu.

Bursa ile ilgili meseleleri de değerlendiren Öymen, "Demiryolu, denizyolu ulaşımı ve sanayi ile ilgili bakanlıklara verdiğimiz soru önergelerinden maalesef olumlu yanıt alamadık. Bursa'nın sanayi teşvikine alınmasını istedik, ancak gelişmiş şehir olduğu için kapsam dışında tutulduğunu öğrendik. Demiryolu projesinin fizibilte ve etüd raporları zaman aşımına uğradığı için yeni bir düzenleme yapılacak. 2008'de yeni bir ödenek aktarılacak. Bursa'nın sıkıntılarını ele almaya devam edeceğiz. Gelecek hafta
zeytin fiyatları ve ödemelerle ilgili gerekli önergeyi ilgili makamlara sunacağız" diye kaydetti.
Öymen, Çelik Palas'ın özelleştirilmesiyle ilgili olarak da Atatürk'ün anılarının yaşatılması temennisinde bulundu.