Açıklamada Ağustos ayından beri Misrata'da 115 kişinin, sigara yanıkları, ağır zedelenmeler, kırık kemikler, elektrik şoku verilmesiyle ilgili doku yanıkları ve dövülmekten ileri gelen karaciğer yetmezliği gibi işkenceye bağlı olarak ortaya çıkan yaralanmalar sonucu tedavi edildiği ve bu kişilerden ikisinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Örgütün buna karşın kentteki hastaneler ve okullara destek vereceği ve Trablus ve çevresindeki Afrikalı göçmenlerle, sığınmacılara ve Libya'da yerinden edilmiş kişilere yardımı sürdüreceği belirtildi.

Örgütün Genel Direktörü Christopher Stokes yaptığı yazılı açıklamada, "Hastalar bize yeniden sorguya çekilebilecek hale getirilmeleri amacıyla, sorgulamanın ortasında tıbbi bakım için getiriliyordu. Bu kabul edilemez. Bizim işimiz savaşta yaralananlar ve hasta tutuklulara tıbbi bakım sağlamaktır, aynı hastaları işkence seansı aralarında tekrar tekrar tedavi etmek değil" ifadelerini kullandı.

Yaptığı yazılı açıklamanın ardından Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Stokes, işkenceye maruz kalanlar arasında eski savaşçılar ve hırsızlık ve yağma suçu işlemekle suçlanan kişilerin bulunduğunu belirtti. Stokes, "İşkence görenler arasında derilerinin rengi diğerlerine göre daha koyu olanlar fazla olmasına karşın genelde her renkten insanlar var. Amaç ne olursa olsun insanlara böyle muamele edilmesi kabul edilemez" diye konuştu.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ DE UYARDI
Öte yandan Uluslararası Af Örgütü'nden de dün yayımlanan yazılı bir açıklamada, örgüt çalışanlarının, Trablus, Misrata ve Garyan kentlerinde başlarında, kol ve bacakları ile vücutlarının diğer kısımlarında işkence izi bulunan tutuklularla karşılaştıklarını duyurdu. Açıklamada bazı tutukluların, elektrik kabloları ve metal zincirlerle dövüldüklerini ve kendilerine elektrik şoku verildiğini söyledikleri bildirildi.

Gözaltındayken ölen 6-7 tutukludan en az ikisinin ölümünün ayrıntılarına yer verilen açıklamada, işkenceye ve kötü muameleye maruz bırakılan tutukluların, çoğunlukla Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı olduğundan şüphelenilen kişiler ile Sahra altı Afrikası ülkelerinden gelen yabancılar olduğu belirtildi. Açıklamada tutuklulara yönelik işkencelerin resmi olarak tanınan askeri ve güvenlik kurumlarının yanı sıra hiçbir yasal dayanağı bulunmayan bazı milislerce yapıldığı kaydedildi.

AP'ye konuşan Uluslararası Af Örgütünün Başkanı Salil Shetty Libya'daki tutuklulara yönelik yapılan kötü muamelenin, Libya'nın bu zorlu geçiş döneminde uluslararası toplumun yardımına ihtiyacı bulunduğunu gösterdiğini söyledi. Shetty "Bu sadece asker gönderme ve daha sonra askerleri yeniden ülkeden çıkarma meselesi değil. Libya'nın uzun dönemli desteğe ihtiyacı var" diye konuştu.