12 Eylül darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanması için Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianameyi kabul eden özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, iki sanık için ilk duruşma tarihini 4 Nisan 2011 saat 9.30 olarak belirledi. Mahkeme ayrıca çeşitli kurumlara yazı yazılarak, ‘darbeye zemin hazırlayan’ olaylar ve darbe sonrasında yaşanılan işkencelerle ilgili bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. Mahkeme, iki sanığın duruşmaya mazaretsiz katılmaması halinde zorla getireceleği konusunda uyarılmalarına da karar verdi. Mahkeme ayrıca iki sanık için de ‘yurtdışına çıkış yasağı’ istedi.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tensip tutanağında, Milli Savunma Bakanlığı’na yazılacak müzekkere ile 1978-1980 yılları arasında görev yapan Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Genelkurmay 2. başkanını isimlerinin ve görev tarihlerinin bildirilmesine istenildi. Tutanakta, Genelkurmay Başkanlığı’ndan 12 Eylül 1980 darbesi öncesi Aralık 1979 tarihinde TSK tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e teslim edilen uyarı mektubunun onaylı bir suretinin ile darbe öncesinde komutanların kendi aralarında yaptıkları toplantılara ilişkin tutanakları, darbe öncesinde hazırlandığı iddia edilen Bayrak Harekat Direktifi’ni ve darbenin yapıldığı gün hazırlanan planların onaylı bir süretinin de istenilmesini karar verdi.

Bilgi ve belge gönderin
Mahkeme ayrıca MİT’ten “darbe öncesi döneme ilişkin kurum içerisinde bulunan” bilgi ve belgeleri, Milli Güvenlik Kurul Genel Sekreterliğinde ise darbe sonrasında oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi tarafınan alınan kararları ve açıklanan bildirileri de istenilmesine hükmetti. Mahkeme Milli Savunma Bakanlığı’na MİT’e, Emniyet Genel Müdürlüğüne ve Jandaram Genel Komutanlığından “1 Mayıs 1977 olayları”, “1978 Sivas olayları”, “1978 Kahramanmaraş olayları”, “1980 Çorum olaylarına” ilişkin belgelerin kendisine gönderilmesini de istedi.
Mahkeme yargı kararı olmaksızın meslekten çıkarılan hakim veya savcı, öğretim üyesi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, yargı kararı olmaksızın meslekten çıkartılan öğretmen veya idareci, Milli Savunma Bakanlığı’nda da yargı kararı olmaksızın meslekten çıkartılan subay, astubay bulunup bulunmadığını araştırılmasını, eğer bulunuyorsa bu sayısının bildirilmesini istedi.

İşkence görüntüleri
Mahkeme MİT, Cezaevleri Genel Müdürlğü, Jandarma Genel Müdürlğünü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan o dönemde işlenen işkence suçlarına ilişkin bilgi, belge, rapoların ve “özellikle görüntü kayıtlarınının” gönderilmesini de istedi. Tensip tutanağında Mamak Askeri Cezaevindeki işkence olaylarına özel vurgu yapıldı. Tutanakta “Mamak Askeri Cezaevinde yapıldığı iddia edilen işkencelerle ilgili olarak işkence görünlerin durumlarını tespit için düzenlenen sağlık fişlerini Kara Kuvvetlerine arşivinde bulunduğu iddia edildiğinden bu konudaki bilgi ve belgelerin gönderilmesi istenilmektedir” denildi.
Mahkeme iki sanık için istenilen adli kontrol talebinin de ‘yurtdışına çıkmama’ olarak da belirlerken, davaya müdahillik için yapılan başvuruları duruşmada karara bağlanmasına karar verdi. Mahkeme darbenin plancılarından ve kısa bir süre önce hayatını Genelkurmay Başkanı 2. Başkanı Haydar Saltık’ın kimlik bilgilerin gönderilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazılması da hükmetti.
radikal