“Sinema dört dağ içinde
Zere çar koude sinema”


Tunceli Belediyesi’nin ev sahipliğinde, bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali, 20 Mayıs’ta Tunceli İl Kültür Müdürlüğü’nde düzenlenen açılış töreni ve film gösterimi ile başladı. Törendeki açılış konuşmaları Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen ve festivalin proje koordinatörü Selman Yeşilgöz tarafından yapıldı. Konuşmalarda özellikle Dersim’de işleyen bir sinema salonunun olmamasına vurgu yapıldı ve Dersim’in tarihinden dolayı bu şehirde “İnsan Hakları” temalı bir festivalin yapılmasının çok büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Açılış konuşmalarının ardında festivalin açılış filmi olan, çekimlerinin büyük bir bölümü Dersim’de gerçekleştirilen Oğul filminin yönetmeni Atilla Cengiz ve film ekibi sahneye davet edildi. Baba-oğul ilişkisi üzerinden Kürt sorununu ve ötekileştirmeyi ele alan film, Dersim’de ilk kez seyircisi ile buluştu. Filmin gösterimine ilgi yoğundu ve filmin hemen ardından yönetmenle bir söyleşi gerçekleştirildi.

Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali’nde 21 Mayıs Cumartesi günü yönetmenliğini Özgür Fındık’ın yaptığı, Dersim katliamının asker ve sivil tanıklarının anılarının derlendiği Kara Vagon belgeselinin Dersim’de ilk gösterimi yapılacak. Ayrıca geçtiğimiz aylarda vizyona giren, Murat Saraçoğlu’nun 72. Koğuş filmi ilk kez Dersim’de izleyici karşısına çıkacak. Bu filmlerin dışında dünya sinemasından örnekler, ulusal ve uluslararası birçok belgesel ve kısa film festival kapsamında gösterilecek.

Festivalin yüksek çözünürlüklü tanıtım videosunu indirmek için: www.dosyaupload.net/7830075.html

Festival film seçkisi "Festival Seçkisi Danışma Kurulu" üyelerinin önerileri ile (Veli Kahraman (Sanat Yönetmeni), Özgür Seyben (Akademisyen/ Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü), Kazım Öz (Yönetmen), Belgin Cengiz (Yönetmen/Festival Danışmanı) hazırlanmıştır. Festivalin özel konukları arasında Yeşiller Partisi Parlamenteri Sibel Güler yer almaktadır.